IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гордън Браун: Глобалната икономика неумолимо е тласкана към нова катастрофа

Бързо забравихме основния урок от кризата – глобалните проблеми се нуждаят от глобални решения, посочва бившият британски премиер

18:27 | 19.12.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гордън Браун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гордън Браун. Снимка: Ройтерс

Глобалната икономика е тласкана неумолимо към следващата катастрофа заради слабостта на международните банкови правила, коментира бившият премиер на Великобритния Гордън Браун в статия за New York Times, съобщава CNBC.

Според Браун световните лидери са „на почивка“ откакто колабира Lehman Brothers през 2008 г. и са се подиграли с глобалната координация, допълва британският премиер в периода 2007-2010 г.

Коментарът на Гордън Браун идва в момент, в който Европейският съюз (ЕС) продължава да спори по детайлите на бъдещия банков съюз, а американските законодатели се затрудняват с изчистването на банковия сектор и възстановяването на доверието в него, отбелязва медията.

Бившият британски премиер обвинява световните лидери, че са се провалили в създаването на международни правила за банковия сектор и вместо това са предприели едностранни действия в името на националния интерес, особено що се отнася до регулациите в Европа, Латинска Америка и Азия.

„Липсата на политическа целесъобразност, провалът да се мисли и действа глобално и липсата на смелост ни бутат неумолимо към следващата катастрофа“, пише Браун.

Бившият премиер на Острова предупреждава също така, че забавянето на китайската икономика ще се отрази негативно на целия азиатски регион. „Ако икономиката на Китай се забави, азиатските страни ще поемат двоен удар заради загубата на експортен пазар и ръста на цените. Те се изправят пред сътресения, които може да преминат в депресия“, допълва Гордън Браун.

Той изразява загриженост и заради резкия ръст на „сенчестото“ банкиране в Европа и Китай.

„Ние бързо забравихме основния урок от кризата – глобалните проблеми се нуждаят от глобални решения. И понеже се провалихме във взимането на поука от последната криза, световните банкери ни водят към следващата“, заключава Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 10 години
"Според Браун световните лидери са на почивка откакто колабира Lehman Brothers през 2008 г. и са се подиграли с глобалната координация"Нали точно по време на упавлението на този *** неговото правителство попречи на "Барклис" да купи Леман и да предотврати фалита и? Какво стана тогава с "глобалната координация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Добра вметка - ако нещо е сигурно за един глобален свят, то е че няма да има нужда от армия (и съответно всички свързани с това разходи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
+1.000Но как да бъде адекватна системата от понятия като има толкова много хора, които вече съвсем умишлено изкривяват или скриват информация (за разлика от преди, когато е било въпрос на незнание или неразбиране)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 10 години
Защо ще ни е глобална армия?? От кого ще ни пази, от марсианците ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
една клика господари и цял свят роби.-----------------------------------------------------------------Ако търсим нещо, на място, където го няма (например: търсим земна атмосфера на Марс), колкото и да сме усърдни, вероятността да постигнем успех винаги ще бъде 0. Човечеството тъне в много тежки заблуди, както по отношение разбирането на понятието за свобода, така и по отношение на мястото, където може да бъде открита. Ако системата от понятия на хората беше адекватна, нима нямаше да успеят да постигнат целта си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Бързо забравихме основния урок от кризата.............." Урокът не се състоя , за да бъде забравен . Сега ще има сливане на 1ви с 2ри урок :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
"Ние бързо забравихме основния урок от кризата глобалните проблеми се нуждаят от глобални решения. И понеже се провалихме във взимането на поука от последната криза, световните банкери ни водят към следващата, заключава Браун."Точно така - глобален проблем има нужда от глобално решение, глобална банка, глобално правителство, глобална армия. И тогава всичко ще цъфне и въже - една клика господари и цял свят роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още