IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ

С решение на институцията лихвите се приравняват към средните за страната за месец май

16:53 | 30.06.14 г. 30
БНБ намали лихвите по депозитите в КТБ

Българска народна банка е взела решение служебно да намали лихвените проценти по депозитите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Както е известно, финансовата институция, която бе поставена под специален надзор, доскоро предлагаше най-високите лихви за депозити в България.

Лихвите ще бъдат намалени до „средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.”, се казва в съобщение на институцията.

Мярката влиза в сила от утре, 1 юли.

От БНБ налагат същата мярка и по отношение на дъщерното дружество на КТБ „Креди Агрикол България“ ЕАД.

Към май 2014 година средният лихвен процент по новите депозити (т.нар. нов бизнес) на нефинансовите предприятия в лева е 2,11 на сто. В евро този процент е 1,94 на сто. Лихвите по салда (основно овърнайт и депозити с договорен матуритет) варират между 0,25 на сто и 3,2 на сто, показва лихвеният бюлетин на БНБ.

Що се отнася за домакинствата, средният лихвен процент по новопривлечените депозити през месеца е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро. По салда средните проценти варират между 0,67 на сто и 4,05 на сто.

Най-високи са средните лихви по депозитите с договорен матуритет в лева – за домакинствата те са в размер на 4,05 на сто, а при депозитите в евро, договорени за ползване след предизвестие – 4,58 на сто. Нефинансовите предприятия ползват най-добри условия за срочни депозити – 3,23 на сто в евро и лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 16 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Това " щот някой се полакомил за високи лихви " сигурно е някакъв майтап . Че някаква смешна лихва от 5-6 % по левове и 3-4 % по доларови депозити висока ли се вижда на някои. Такава може да е само в очите на разните некадърни чиновничета в банковия надзор . Дефакто тя не ти покрива и инфлацията , но има моменти в които нямаш избор . Борсата е пълна лотария с губещи 95% от хората на нея , дружествата ти отчитат всякакви измислени резултати , мажоритарните собственици са престъпници ,които се чудят кой да измамят , нямаш ликвидност ,шанса да загубиш е почти 99% . В същото време имаш някакви полубанкови институции раздаващи кредити срещу лихви от по 400% и нагоре годишно. Значи спестяващия обикновен човек минава за алчен за 5-6 % годишна възвращаемост на спестяванията си , а измамническите фирмички дерящи с лихви от 1000% годишно за честни бизнесмени .Това може да е само в очите на шайката некадърници в управлението на Централната банка и разните и органи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 0
dreamhell
преди 9 години
Разбирам логиката ти, но това значи ли, че всички данъкоплатци в банката Y (тази с по-високата лихва) са нечестни?!И къде в твоята схема е БНБ, регулатора? Моя и твоя работа ли е да преценяваме коя банка е по-рискова? Баба ти Сийка от село, на какво да стъпи, за да направи правилния, според теб избор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 2
dreamhell
преди 9 години
Е как да не са защитени лихвите?! Някъде го прочете, някой ти го каза... или просто така си мислиш? :)Ето ти извадка от ФГВБ:Какъв е размерът на гаранцията на ФГВБ?ФГВБ гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева. В посочената сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемане на лиценза на банката.Айде леко в лево :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 7
Jimmy
преди 9 години
Има резон в това, което казва Т3 !Защото трябва да гледаме и от другата страна, пример: Имаме честен данъкоплатец Х, който е преценил риска от неразумното поведение на някоя банка и поради това не си държи спестяванията там.И в един момент, държавата, с неговите (на данъкоплатеца) пари, спасява банка и вложителите в нея, които са се полакомили от високите лихви и са пренебрегнали риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 9 години
Да лъки , точно така беше и в Кипър . Законодателството беше спазено . И аз не съм твърдял обратното . Само че другата полу истина :) е че са защитени главниците но не и лихвите :) Леко в десно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
отново полу истини!!! Депозантите носят отговорност, но не и тези които имат под 100 000 евро в банките! Тези под 100 000 евро не носят отговорност - техните пари са гарантирани!!!! Леко в лево!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 9 години
:)Те депозантите също носят отговорност . Справка подстригването в Кипър :) Висока лихва - да , но при съответният риск ! п.п.Отговорността на депозантите вече е официална позиция на ЕС за справяне с банкови кризи . Демек - данъкоплатците няма да се бъркат щот някой се полакомил за високи лихви . Намаляването на лихвите е най малкото което може да им се случи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Хората, които си държат парите на депозит, го правят с идеята да спестяват, не да инвестират. В този ред на мисли ако им кажат, че може да изгубят част от парите си, просто биха ги държали в трезора без лихва. Аз поне бих се замислил над този вариант в тази хипотетична ситуация :) Все пак повечето хора не сме финансови специалисти и информацията, която можем да получим за дадена банка, отново ще е плод на слухове и съвети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 22
T3
преди 9 години
Доста негативни оценки получих на своя коментар (8).Все пак мисля, че системата ще е по-стабилна ако хората носят някакъв, макар и минимален, риск. В момента депозитарите нямат никаква мотивация да избегнат по-рискови банки.Според мен ако лихвите във всички банки бяха еднакви то разпределението на депозитите между тях щеше да е по-различно отколкото в момента. Някои банки не могат да привлекат средства в резултат на своята репутация, стабилност, услуги и реклама, и прибягват до по-високи лихви. Като потребител трябва да си луд за да не сложиш парите си в банката с най-добрите лихви - ако са ти гарантирани и ако не те интересува от услугите, които предлага банката (т.е. си най-обикновен спестител). Според мен потребителите трябва да носят някакъв макар и минимален риск. Например влоговете да са гарантирани на 90%. Така много хора (не всички разбира се) ще се поинтересуват малко повече от банките, ще поразпитат, ще попрочетат и ще избегнат определени банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
То не е особено важно как аз си представям банковия надзор , но на 21 -ви ,като отворят нали си представяте какво ще стане . Това е 4-тата по големина банка в България , да се заредят с 5 милиарда за теглене . Те ако хората си държат парите там , не е заради черните им очи , а заради по атрактивните лихви . От 1 април те ги намалиха драстично , някъде наполовина , сега пак с още 2 % и какво става . Още малко и БНБ ще поиска да и се плаща ,че пази парите на хората там. В крайна сметка лихвите по кредити са по 15 -на процента минимум , махаме разните уловки за първата година . Нагло е да се опитваш да плащаш лихва по депозити от 3% . Да не би хората да са виновни ,че разни измислени банкери раздават необезпечени кредити на свои хора . Къде е бил досега банковият надзор, аз веднъж се опитах да сезирам за една група банкови служители които мамеха пенсионери с кредити , пръста си не мръднаха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още