IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите осуетяват сделка между Роснефт и Vitol за 2 млрд. долара

Най-голямата частна компания за търговия с петрол не може да си осигури финансиране за предплащане към Роснефт за бъдещи доставки

10:51 | 22.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Предварителните плащания &nbsp;са в основата на финансирането на Роснефт през последните две години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предварителните плащания  са в основата на финансирането на Роснефт през последните две години. Снимка: Ройтерс

Планираната сделка на стойност 2 млрд. долара между Роснефт и търговеца на петрол Vitol се отлага. Това е поредният сигнал, че по-суровите западни санкции засягат амбициите на руските държавни петролни компании, пише Financial Times.

Vitol, която е най-голямата частна компания за търговия с петрол, от няколко месеца води преговори с американски и европейски банки за осигуряване на финансиране в размер на 2 млрд. долара. Енергийната компания се нуждае от средствата, за да плати предварително на Роснефт бъдещи петролни доставки. Още през март изданието съобщи за преговорите.

Според две лица, запознати със случващото се, заради последния кръг от санкции, наложени през юли, сделката ще бъде отложена. Едното анонимно лице дори я описва като „мъртва“.

Провалената сделка между Роснефт и Vitol по набирането на дългосрочен капитал е знак, че санкциите от юли, които ограничават възможностите Роснефт и вторият по големина производител на природен газ Новтек да набират капитал, обезкуражават западните групи да сключват нови сделки за предварителни плащания. Именно те са в основата на финансирането на Роснефт през последните две години.

Според банкер въпреки че сделките с предварително плащане, чиято структура включва банка, която кредитира дружество със специална инвестиционна цел, не биха попаднали директно под ударите на американските санкции, банките се страхуват, че ще трябва да помагат на руски компании.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин призова Москва да окаже подкрепа с цел засенчване на ефектите от западните санкции. Той писа до правителството, предлагайки националният пенсионен фонд да похарчи 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) за дълговете на Роснефт.

През последните две години най-голямата петролна компания в Русия подписа редица сделки за предплащане със западни търговци и производители на горива, измежду които Glencore, Vitol, Trafigura и BP. Целта е да се намали зависимостта от външните капиталови пазари, като същевременно Роснефт си подсигури купувачи.

Компанията рязко задлъжнява, след като похарчи 55 млрд. долара за закупуването на TNK-BP миналата година. Към края на юни нетният дълг на Роснефт възлиза на малко под 1,5 трлн. рубли, 1,1 трлн. от които трябва да бъдат изплатени до края на 2015 г.

Анализаторите не считат цифрите за притеснителни, имайки предвид десетките милиарди долари, които Роснефт трябва да получи предварително от китайската CNPC. Но амбициозните проекти на Роснефт, измежду които добивът на енергийни ресурси в Арктика, са поставени на карта, тъй като има опасност достъпът до западните финанси и технологии да бъде ограничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Руският нефт няма да остане не продаден, но какво ще бъде българската трагедия ако киевската хунта врътне кранчета на газтта не ми се мисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още