IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерният бизнес реализира 1,74% от БВП на България

Асоциацията на софтуерните компании настоява за въвеждане на "сини карти" за привличане на квалифицирани специалисти от страни извън ЕС

12:15 | 02.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Софтуерният бизнес представлява 1,74% от БВП на България за 2014 г. Той е и един от най-бързо развиващите се сектори в страната и има изявен експортен потенциал, стана ясно по време на представянето на тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

През последните години делът на българския софтуерен бранш от БВП на страната се е увеличил близо три пъти, разкрива проучването, изготвено от независимата консултантска компания CBN – Pannof, Stoytcheff & Co. по поръчка на БАСКОМ.

Прогнозите за тази година са, че приходите в сектора ще нараснат с 15 на сто и ще достигнат 1,373 млрд. лева. През 2013 г. те са в размер на 1,198 млрд. лева и отбелязват ръст от 11% спрямо предходната година и 500% спрямо нивото от 2005 г.

Повече от 60 на сто от приходите на софтуерните компании в България са генерирани от износ на високотехнологични продукти и услуги.

Проучването показва още, че в софтуерния бранш работят едни от най-висококвалифицираните и най-добре заплатените специалисти в България. Средното възнаграждение в сектора е четири пъти по-високо от средното за страната. През тази година се очаква средното брутно възнаграждение на месечна база да е 3510 лева, което представлява 5% ръст на годишна база. През миналата година то е било 3330 лева, 10% по-високо спрямо предходния период.

По общ размер на изплатените възнаграждения софтуерният бизнес е най-големият технологичен работодател в България, като изпреварва телекомуникационния бранш и центровете за отдалечена поддръжка (т. нар. колцентрове, б. ред.).

Очаква се работните места в бранша през 2014 г. да достигнат 17 000. Техният брой нараства ежегодно с 6 до 10 на сто. От 2005 г. насам ръстът на заетите в сектора е 334%. IT специалистите представляват 80 на сто от всички служители в бранша, а една трета от тях са жени. Повече от 90% от работните места пък са заети от младежи под 35-годишна възраст, става ясно още от изследването.

В сектора непрекъснато има нови отворени позиции, което се дължи на факта, че има недостиг на IT специалисти в компаниите. За запълването на работните места за софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и IT консултанти на компаниите се нуждаят от над 10 седмици.

През 2013 г. софтуерната индустрия е платила данъци към хазната, възлизащи на 205 млн. лева. От тях 86 млн. лв. са ДДС, 15 млн. лв. - данък печалба, 57 млн. лв. - социални осигуровки, а 47 млн. лв. - от ДОД.

Браншът има потенциала да удвои обема на платените данъци през следващите пет години и те да надминат половин млрд. лева. Събираемостта на данъците пък е на изключително високо ниво поради спецификата на бранша и липсата на сив сектор, става още ясно от изследването

Прогнози

40% от анкетираните от БАСКОМ специалисти очакват увеличение на приходите на IT индустрията в България с 25 на сто през 2015 г. 27% пък вярват, че ръстът ще е от 10%, докато 16 на сто не смятат, че ще има промяна. 11% от респондентите смятат, че ръстът на приходите ще достигне 50%, а едва 6% очакват известно намаляване на приходите.

Данните показват, че IT секторът е сред най-устойчивите в България и бележи ежегоден двуцифрен ръст по всички разгледани показатели.

Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Miraka
преди 9 години
Не мога да разбера за какво са ми минусите :) Ние европейско ниво ли искаме да гоним, или да сме вечно дестинация за евтина работна ръка? Защото с тези "сини визи" целта е второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Miraka
преди 9 години
Заплатите в сектора са много добри на фона на България, но не и на фона на ЕС. Пълна наглост е вместо да развиваш иновативни идеи и да привличаш висококвалифицирани (и скъпоплатени) кадри, да искаш да заобиколиш правилата с внос на нископлатени кадри. Реално повечето програмисти могат да си изкарват от частна практика без особени проблеми това, което им се плаща от работодателите и те съответно се дразнят, че няма как да outsource-ват позиции с пъти по-големи заплати към позиции с заплати по БГ стандарта и да се бият в гърдите колко са велики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
България има всички дадености този бранш да дава не 1,7%, а 17% от БВП.Добре би било държавата и бизнесът да си сътрудничат, като държавата обучава нужните на бизнеса кадри или подпомага академии, като тази на Телерик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
От години съм в този бранш и това което знам е че единствената инвестиция, която си заслужава е в квалификация и ноу хау. Всичките ми кадри са "собствена производство". Дали напускат. Да, ако те са се развили над моментните възможности на фирмата или пък имат интерес в области, които за нас не представляват интерес. Затова пък идват нови, с нови идеи.Но определено има нужда от малко по-високо ниво на фундаменталните познания. Мое задължение е да им повиша квалификацията в специфичната област, но ми е трудно да им предам познания по висша математика - за това е необходимо повече време и различни математичаски дисциплини.Но пък за други колеги от бранша това може да не е необходимо, още повече ако са в аутсорсинг център за поддръжка. Но пък за там английския не е достатъчен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 9 години
има как разбира се, а работника ако е достатъчно мотивиран няма да напусне за малко по високо заплащане. Парите не са основния мотивиращ фактор, в списъка даже не са в топ 3 на мотивиращите фактори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
vstoykov
преди 9 години
Няма как работодателят да "инвестира" в образование на работника, защото отношенията между тях не са робовладелец-роб.Работникът по всяко време може да напусне този работодател и да отиде при друг, който ще му дава малко по-високо заплащане.Защо работодателят да плаща за образованието на някой в този случай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Прах в очите. БАСКОМ-членовете не предлагат квалификация, инвестицията в хората е нищожна - затова и логично страдат от липса на квалифициран персонал. В добавка отворените ЕС граници + по-добрите условия в чужбина водят до изтичане на кадри от страната, решението НЕ Е внос от трети страни. Така БГ само би се превърнала в трамплин към останалите страни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още