IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерният бизнес реализира 1,74% от БВП на България

Асоциацията на софтуерните компании настоява за въвеждане на "сини карти" за привличане на квалифицирани специалисти от страни извън ЕС

12:15 | 02.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Проблеми и предложения

Основният проблем пред IT сектора в страната е, че бързото му развитие през последните години води до това, че капацитетът му започва значително да надвишава възможностите на образователната система в страната. За да може България да продължи развитието и налагането си като високотехнологичен хъб в Югоизточна Европа и инкубатор за иновативни старт-ъп компании, индустрията трябва да вземе няколко основни мерки, посочват от БАСКОМ.

Една от тях е издаването на т.нар. „сини карти“, които биха позволили привличането на квалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз. Този ход би довел до намаляване на настоящия дефицит в сектора.

В дългосрочен план от БАСКОМ настояват за дълбоки структурни реформи в образователната система, които да бъдат съобразени с изискванията на бизнеса.

„България няма как да стане благоденстваща страна, ако не развиваме индустриите с висока добавена стойност“, категоричен е Явор Джонев, член на УС на БАСКОМ. По думите му, за да се развиват такива индустрии, те трябва да бъдат разпознати като национален приоритет на политическо ниво. 

За целта обаче е необходимо и осъществяването на сериозна реформа в образователната система.

„Нека не си мислим, че приемането на нов закон за образованието е въпросната фундаментална реформа. Той може да реши само някои проблеми в системата“, коментира Джонев.

Той твърди, че има пет конкретни проекта, които могат да бъдат извършени в рамките на този правителствен мандат.

На първо място според него е промяна в концепцията за учебния предмет "Информационни технологии", който в момента е „пропиляно време“. Идеята на БАСКОМ е той да се превърне в предмет по „мислене, системи, творчество и дизайн с информатика“. За да се случи това, ще е необходима преквалификация на учителите. Идеята е предметът да използва съдържанието на всички други предмети като среда за реализация на такова мислене.

Вторият проект включва сравнителното изследване на добрите практики в България и създаването на система за иновации в образованието. Според Джонев е необходимо да бъде изградена система за оценяване на тези практики, която да насърчава добрите резултати и да потиска лошите.

Третият проект предвижда възстановяването на професията „програмист“ за всички желаещи ученици от 9-и до 12-и клас. По думите на Джонев в момента има работна група, която изгражда учебната програма за такъв предмет.

На четвърто място според специалиста е необходима промяна на политиката по отношение на подпомагането на хората, които искат да се преквалифицират и да преминат от сектори с ниска добавена стойност към такива с висока добавена стойност.

„Държавата трябва да провиди в това инвестиция с висока възвращаемост, от която всички печелят“, категоричен е Джонев.

Последната мярка, предложена от БАСКОМ, е въвеждането на изисквания за получаване на средно и висше образование с определено ниво на английски език, доказано с международен тест като TOEFL. От асоциацията настояват за международно признато тестване, което е необходимо, защото "всеки бизнес днес е информационен и се нуждае от огромни обеми от информация, по-голямата част от която е на английски език".

„Готови сме да инвестираме ресурси и да се въвлечем в управлението на тези проекти“, допълва Джонев. Според него в момента фирмите от бранша влагат големи усилия в доквалификацията на специалистите, излизащи от университетите. Честа практика е и студентите да започват работа на пълен работен ден още във втори или трети курс, така че се обучават предимно в процеса на работа, а не толкова във висшите учебни заведения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
Miraka
преди 9 години
Не мога да разбера за какво са ми минусите :) Ние европейско ниво ли искаме да гоним, или да сме вечно дестинация за евтина работна ръка? Защото с тези "сини визи" целта е второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Miraka
преди 9 години
Заплатите в сектора са много добри на фона на България, но не и на фона на ЕС. Пълна наглост е вместо да развиваш иновативни идеи и да привличаш висококвалифицирани (и скъпоплатени) кадри, да искаш да заобиколиш правилата с внос на нископлатени кадри. Реално повечето програмисти могат да си изкарват от частна практика без особени проблеми това, което им се плаща от работодателите и те съответно се дразнят, че няма как да outsource-ват позиции с пъти по-големи заплати към позиции с заплати по БГ стандарта и да се бият в гърдите колко са велики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
България има всички дадености този бранш да дава не 1,7%, а 17% от БВП.Добре би било държавата и бизнесът да си сътрудничат, като държавата обучава нужните на бизнеса кадри или подпомага академии, като тази на Телерик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
От години съм в този бранш и това което знам е че единствената инвестиция, която си заслужава е в квалификация и ноу хау. Всичките ми кадри са "собствена производство". Дали напускат. Да, ако те са се развили над моментните възможности на фирмата или пък имат интерес в области, които за нас не представляват интерес. Затова пък идват нови, с нови идеи.Но определено има нужда от малко по-високо ниво на фундаменталните познания. Мое задължение е да им повиша квалификацията в специфичната област, но ми е трудно да им предам познания по висша математика - за това е необходимо повече време и различни математичаски дисциплини.Но пък за други колеги от бранша това може да не е необходимо, още повече ако са в аутсорсинг център за поддръжка. Но пък за там английския не е достатъчен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 9 години
има как разбира се, а работника ако е достатъчно мотивиран няма да напусне за малко по високо заплащане. Парите не са основния мотивиращ фактор, в списъка даже не са в топ 3 на мотивиращите фактори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
vstoykov
преди 9 години
Няма как работодателят да "инвестира" в образование на работника, защото отношенията между тях не са робовладелец-роб.Работникът по всяко време може да напусне този работодател и да отиде при друг, който ще му дава малко по-високо заплащане.Защо работодателят да плаща за образованието на някой в този случай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Прах в очите. БАСКОМ-членовете не предлагат квалификация, инвестицията в хората е нищожна - затова и логично страдат от липса на квалифициран персонал. В добавка отворените ЕС граници + по-добрите условия в чужбина водят до изтичане на кадри от страната, решението НЕ Е внос от трети страни. Така БГ само би се превърнала в трамплин към останалите страни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още