IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на електромобилността в България зависи от държавните стимули и инфраструктурата

Фокусът на българските автомобилни и енергийни предприемачи все по-ясно се пренасочва към електромобилността и възобновяемите енергийни източници

19:51 | 13.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Електрическият транспорт в България има голям потенциал за развитие, но за напредъка му са нужни както подкрепата на държавата с правилно законодателство и данъчни стимули, така и достатъчно добра изградена инфраструктура. Това бяха основните изводи от конференция, част от първия ден на технологичното изложение в София Electro Mobility Expo.

Електромобилността има пълната подкрепа на българското законодателство, заяви Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите към Народното събрание.

Василева отбеляза, че българското правителство работи по ограничаването на вредните емисии в страната и негативното влияние на транспортния сектор върху околната среда. 

Няколко цели стоят пред България, свързани с развитието на електромобилността, и една от тях е привличането на чуждестранни инвестиции, които да стимулират процеса на налагане на тази технология.

„Темата е поставена на дневен ред и се работи по нея“, отбеляза Василева, допълвайки, че „електрическият транспорт има голям потенциал за развитие и пълната подкрепа на законодателството“.

Electro Mobility Expo е първото изложение на електромобили у нас. То се провежда от 13 до 16 септември в София.

Изложението беше посетено и от заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, който сподели, че по схемата за насърчаване на електромобилността в България вече има създадени 49 проекта и са усвоени 380 хил. лв.

Някои от участниците на конференцията изтъкнаха, че България плаща над 4 млрд. долара за енергийни източници, а с наличната изградена електропреносна мрежа и електрически станции страната има капацитета да направи преход към постепенна електрификация във всички сектори на икономиката и в ежедневието.

Директорът на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) Ирена Пенчева отбеляза, че фондът е първата държавна институция, която е изградила схема за финансиране на електрически превозни средства с основната цел да се намалят емисиите на парникови газове в областта на транспорта. Според нея една от големи пречки за по-бързото развитие на електромобилността е високата първоначална цена на електромобилите, която спира българския купувач да инвестира в тази технология, без да прави сметка за бързата възвращаемост на средствата.

Стефан Спасов, главен изпълнителен директор на компанията Eldrive, която стои зад услугата Spark, сподели, че налагането на електромобилите на местния пазар зависи от два основни фактора – създаване на удобна инфраструктура и подпомагане чрез държавни субсидии закупуването на електромобили.

„Към момента нашата компания разполага с 20 хил. потребители, които използват електромобили в своето ежедневие“, заяви Спасов.

„За съжаление за момента няма изградени държавни инструменти, които да спомогнат за развитието на електромобилността“, допълни той.

По време на конференцията беше засегнат въпроса за ограничаването на вредните емисии, наложено от Европейската комисия (ЕК). Планът предвижда до 2021 г. средното ниво на емисиите да се редуцира до 95 гр на километър, а всичко над това ще бъде облагано с допълнителни такси.

Прогнозите предвиждат към 2025 г. миксът от електромобили и хибридни коли да достигне 20% от всички превозни средства в глобалния транспортен сектор.

Участниците в конференцията бяха единодушни, че налагането и развитието на електромобилите в България не може да бъде постигнато без данъчен стимул.

Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Щом бъдещето на електромобилността в България зависи от държавните стимули и инфраструктурата значи.... чакай от умрял писмо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
supertrader
преди 5 години
Като влязат в юншеска възраст тези електромобили тогава ще се появят в България, сега чакаме други да купят, карат и хвърлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Пурко нищо не може да зависи от неграмотна администрация!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още