IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите ще създадат с 60 млн. повече работни места, отколкото ще унищожат

Очаква се до 2022 г. машините да изпълняват около 42 на сто от сегашните задачи на работното място

16:41 | 17.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Машините ще изместят хората, като ще извършват повече операции на работното място до 2025 г., но през следващите пет години ще бъдат създадени 58 млн. нови нетни работни места, обяви в актуалния си доклад Световният икономически форум (WEF), цитиран от CNBC.

Развитието на технологиите за автоматизация и изкуствения интелект могат да доведат до премахването на 75 млн. работни места, допълва докладът, наречен „The Future of Jobs 2018”. И все пак други 133 млн. нови позиции може да се появят, след като компаниите реорганизират своята работна сила. Тези задачи ще бъдат разпределени между хора и машини, а това ще означава създаването на нови 58 млн. работни позиции до 2022 г.

Същевременно ще има „значителни промени“ в качеството, локацията и формата на новите позиции, сочи докладът, който предполага, че неща като пълното работно време и перманентно наетите служители може да отпаднат.

Някои компании може да изберат да използват временни служители, такива на свободна практика и изпълнители на договор, докато други може да заложат на автоматизиране на голяма част от задачите.

Служителите обаче ще се нуждаят от нови компетенции, докато работата, разпределяна между хора и машини, се развива, гласи докладът.

Очаква се до 2022 г. машините да изпълняват около 42 на сто от сегашните задачи на работното място, в сравнение с едва 29% в момента, твърдят фирмите, анкетирани от WEF.

Изкуственият интелект и влиянието му върху работата е гореща тема и обект на спорове, а много експерти прогнозират, че роботите ще вземат милиони работни места през следващото десетилетие. И все пак сред бизнеса съществува вярването, че изкуственият интелект ще създаде нови работни позиции.

Анализаторите от PwC правят същите прогнози. Компанията твърди, че изкуственият интелект, роботите и други форми на технологии за „умна автоматизация“ могат да насърчат продуктивността и да създадат по-добри продукти и услуги. Въпреки че някои професии ще бъдат заличени или „фундаментално променени“, ще се появят нови и дългосрочният ефект ще бъде позитивен за икономиката като цяло.

Докладът на WEF е базиран на проучване сред директори по човешки ресурси и главните изпълнителни директори на над 300 световни компании в множество индустрии. Респондентите представляват над 15 млн. служители и 20 развиващи се или развити страни, които заедно съставляват около 70 на сто от глобалната икономика.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 5 години
Защото иначе трябва да вземеш на работа 70 годишни баби пенсионерки германки от тези коити карат скутери с къс панталон и се заглеждат по млади момчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 5 години
ще се превръщат в скраб на деня в който им изтече гаранцията и с мъка ще ги добутват до него сервизни техници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Ако ще създават повече работа отколкото ще вършат, за чий хeй са ни тези роботи? Не ми ги прoбутвайте новите работни позиции - аз не обичам да работя. Роботите да си ги поемат и нека те да се гъpчат с работата, а за човеците да има безплатно ядене и пиене. Така си представям аз светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Що ще автоматизираш като това ще доведе до по голяма нужда от работници.... няма никва логика, остани си по старо му. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още