IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отхвърля споразумение за ядрено разоръжаване със САЩ и Русия

Народната република нямало да участва в никакви тристранни преговори за споразумение за ядрено разоръжаване

16:35 | 06.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай отхвърли натиска на американския президент Доналд Тръмп за съвместно ограничаване на ядрените оръжия с Русия. Народната република нямало да участва в никакви тристранни преговори за споразумение за ядрено разоръжаване, заяви говорителят на външното министерство на Пекин Ген Шуанг в понеделник. „Китай отхвърля всяка страна, която говори за контрол над оръжията на Китай“.

Китайските ядрени арсенали са достатъчно големи, за да гарантират собствената си сигурност и не могат да бъдат сравнявани с тези на САЩ и Русия. Страните с най-много ядрени оръжия ще трябва да продължат напред по отношение на разоръжаването, пояснява Пекин.

В петък след телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Тръмп заяви, че и двамата са обсъдили възможността за нов пакт за ограничаване на ядрените оръжия. Това споразумение може да включва и Китай, каза Тръмп. Народната република била изразила силен интерес към присъединяването на САЩ и Русия към ограничаване на ядрените оръжия по време на търговските преговори.

Търговски преговори обаче вече са поставени под въпрос, след като Тръмп обяви в неделя изненадващо, че ще увеличи вносните мита върху някои китайски продукти до 25%. Въпреки че ръководството на Пекин неотдавна потвърди готовността си за по-нататъшни преговори, участието на високопоставени представители в планирано пътуване до САЩ сега е под въпрос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Вземаме една държава която не е удобна на САЩ и Русия.САЩ обевяват че правителството е нелегитмно и започват да я бомбардират.Русия обевява че САЩ нямат право да го правят и започват също да бомбят тази държава.В Сирия измряха хиляди,държавата е в руини,емигрантски наплив към Европа.Руснаци и американци умрели в конфликта нулев.Бежанци към Русия и САЩ нулев.Бежанци спасени от САЩ и Русия нулев.Газова тръба от Близкия Изток към Европа няма.Сега пак тези две велики сили,които са най бъкани с ядрено оръжие,искат да разоръжават Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
добър ден аз съм ваща леля ... Те са видели през 90те как НАТО дори със "сантиметър не се е разширило до днес" и СССРа се разоръжава, а Сашевците ньет и са си взели поука явно от "тогавашното разоръжаване" с договора на Михата Горбачев .... :)) Кат С.Корея бате зееми си атомна бомба ти е мирна главата и нема имаш никви кризи и "демократични промени" у държавата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още