IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгските власти замразяват спорния законопроект за екстрадицията

Тази седмица светът стана свидетел на най-острата политическа криза в бившата британска колония, след като Китай си върна контрола над Хонконг през 1997 г.

10:14 | 15.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите в Хонконг ще отложат по-нататъшното придвижване на спорния законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадициите от китайския специален административен район към континентален Китай заради невижданите масови протести там, съобщи днес радиостанция Ар Ти Ейч Кей, позовавайки се на източник в правителството. С подобни съобщения излязоха и други местни медии, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В резултат на масовия гняв и съпътстваните от насилие многолюдни протести в бившата британска колония, подкрепата за законопроекта е започнала да намалява и няколко прокитайски политици и високопоставен съветник на главната администраторка на Хонконг Кари Лам са призовали вчера въпросът за неговото гласуване да бъде изваден от дневния ред за известно време.

Очаква се Кари Лам да говори пред журналисти по-късно днес, съобщи Ройтерс.

Законопроектът за екстрадицията, отнасящ се за 7-те милиона местни жители, за чуждестранните и китайските граждани, живеещи или пътуващи през града, предизвика опасения у мнозина, че може да застраши юридическата автономия, която гарантира статута на Хонконг като международен финансов център.

Самата Лам изхождаше от необходимостта чрез този законопроект да бъде създаден механизъм да бъдат предавани в континентален Китай лица, укриващи се от правосъдието в тази автономна територия с особен административен статут.

Поддръжниците на опозицията се опасяват, че този нов режим може да се разпространи не само върху съдените за криминални и корупционни престъпления, но и върху правозащитниците, и обвиняват Пекин, че засилва намесата си във вътрешните работи на Хонконг, който има гарантирана широка степен на автономия до 2047 г.

Избухналите тази седмица битки между полицията и протестиращите в бившата британска колония доведоха до най-острата политическа криза, след като комунистически континентален Китай си върна контрола над Хонконг през 1997 г. с обещание да не се меси в работата на местната съдена система и да спазва гарантираните там граждански свободи, отбелязва Асошиейтед прес.

Около 80 души бяха ранени при уличните сблъсъци през последните дни, десетки са и арестуваните.

Кари Лам, която е определена от Пекин за главен местен администратор, е в сложно положение, раздвоена между лоялността си към шефовете на управляващата комунистическа партия и настроенията на широката местна общественост, ревностно защитаваща свободите си, наследени от британското колониално управление.

Противниците й настояват тя да изтегли законопроекта, а Лам каза, че няма да го направи, подкрепяна от лидерите в Пекин. Много от протестиращите вече искат и нейната оставка.

През последните часове някои членове на Изпълнителния съвет - правителството на Хонконг, казаха, че тя вероятно трябва да преосмисли плановете си бързо - до юли - да прокара законопроекта. Група бивши високопоставени правителствени чиновници я призоваха с открито писмо да не налага конфронтация, опитвайки се да прокара непопулярни законопроекти.

Нов голям протестен поход е насрочен за неделя.

Отстъпление на Лам от намеренията й да прокара законопроекта през градския парламент би било немислимо миналата седмица и Лам изглеждаше непоколебима в действията си, наричайки протестите "улични бунтове".

Но заплахата с екстрадиция накара някои от местните финансови магнати да започнат да прехвърлят личните си авоари зад граница, твърдят финансови съветници, банкери и юристи, цитирани от Ройтерс.

Брожение започва да се забелязва и сред силите на реда, недоволни от обвиненията срещу тях в полицейска бруталност при смазване на протестите.

Засега е неясно как местното ръководство може да успокои нещата и да деескалира кризата, при положение, че Пекин твърдо подкрепя законопроекта и никак не обича прояви на масово недоволство, както и на външен натиск, посочва Асошиейтед прес.

Много експерти смятат, че Лам може да се окаже принудена да се оттегли, поемайки отговорност за гнева, предизвикан от законопроекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още