IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Никога не е имало лобизъм при сделката за F-16

По думите на премиера е имало яростна и подла съпротива за сделката

12:17 | 07.10.19 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползвахме от плана „Юнкер“ и за България заработи много добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията, предава БТА.

По думите на Борисов е имало яростна и подла съпротива за сделката за F-16, защото правителството е било обвинено в лобизъм.

"Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", каза Бойко Борисов. И подчерта, че никога по време на преговорите и разговорите, по никакъв начин, не се е намеквало за лобизъм. Освен това всички съседни държави са въоръжени с F-16. "Беше подло, но с финансовия министър, както и с министъра на отбраната, го направихме необратимо", посочи Борисов. 

Борисов благодари на американската страна за инвестициите, които се правят в България, и изтъкна, че износът за САЩ е по-голям от вноса, което означава, че българската икономика се развива. Премиерът отбеляза, че са се взели много важни геостратегически решения, които са от полза за развитието на отношенията.

Припомняме, че на 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът наложи вето върху сделката за изтребителите. Но парламентът го отхвърли.

"Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на Lockheed Martin по време на среща на членове на Американската търговска камара в България с правителството.

Той напомни че това е основната летателна машина на въоръжение в НАТО и благодари на премиера Бойко Борисов за, по думите му, смелото му лидерство. Знам, че решението не дойде лесно, допълни той. Заедно с училището в Горна Оряховица ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, напомни Ранди Хауърд и допълни, че ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие.

Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, допълни той.

Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман благодари на премиера Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети F-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места.

България работи активно и по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация, каза още Борисов. С Америка се работи и по много други проекти. В много сфери се направиха много неща, посочи той.

Според Борисов Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, "но не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна". Той е на мнение, че и Албания трябва да стане член на НАТО, защото "всяка една държава, изоставена държава от голямото европейско семейство, е пагубно и веднага става средище на корупция и терор".

АЕЦ “Белене” може да се превърне в много добър проект, каза още премиерът Борисов на годишната среща на бизнеса с правителството. “Тази догма - руска централа, руски реактори, тя не съществува към този момент. Българската държава, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши", посочи премиерът, цитиран от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 20
zelka007
преди 4 години
вдишваш дълбоко ... издишваш бавно ... така няколко пъти , и ще ти премине :))) ... фабриката , дето беше на хартия , са я подредили и сглобяват първите фюзелажи :))) ... в музея в Крумово правят място за един миг29 , другите в надин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
За страхливци и послушковци няма нужда от лобизъм. Един намек стига. Колко търга и оферти се пренаписаха да се стигне до желаният резултат.Няма лобизъм! 100% Има козируване, както на снимката горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още