IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16

Липсата на национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора са сред мотивите на президента

14:44 | 23.07.19 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са на различни мнения за сделката със САЩ. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са на различни мнения за сделката със САЩ. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

"Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно", се казва в мотивите на президента. 

Според президента особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание.

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", става ясно още от мотивите на държавния глава. 

Припомняме, че през миналата седмица след повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът одобри сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора със 124 гласа "за" и 83 гласа "против". ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав. 

Преди две седмици Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета  F-16 блок 70. Според Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната, цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв., бел. ред). Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара.

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. 

В началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
https://***.news.com.au/finance/economy/world-economy/the-world-in-2025-china-loses-power-russia-wont-exist/news-story/7394f3e24dca89039de5ebfe24503c6c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
подобни на мен няма, но посредствени като шапкаря и неговите фенове колко искаш! ти си гласувал за него.... нали ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
27
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Има. Ти и подобни на теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...на чист български - управниците отново направиха онова което искаха! ...а дали е било законно, ще видим след време! ...и тези не са вечни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 4 години
той е дискредитиран от началото, все пак е кандидат от името на БКП ... пък и военнен, всеки знае че акъл под фурашка не вирее, и по тъъъпи парчета от военен и милиционер в нашата държава няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 5
Money
преди 4 години
> Само че нашия държавен *** тотално се дискредитира пред щатите, но това за него не е от особена важностВажното е да трупа точки при Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 7
Money
преди 4 години
Митьо и останалата *** - БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" - да ходят в Сибир ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
влизаме " в дълбокото "-------------------------------мда , същото място от дето ще вземем да платим и газопровода турция-сърбия и газопровода варна-оряхово . като последното м/у другото отговаря частично на въпроса защо *** ще си дострояват на тяхна територия изоставената инфраструктура за южен поток - тръби и компресорни станции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 10
Имхотеп
преди 4 години
Това е добре. Руските *** ще могат да си поемат дъх, след което още-по силно да вият.Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още