IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Заради F-16 правителството ще актуализира Бюджет 2019

На извънредно заседание в понеделник министрите ще предложат на парламента да гласува повече държавни разходи, съобщи финансовият министър

14:45 | 12.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В понеделник, на извънредно заседание на Министерския съвет, планираме да разгледаме сключените договори за самолетите F-16, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това ще предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Радио Фокус.

Според него сумата, която трябва да се плати по договора за закупуване на новото въоръжение за армията, е значителна и плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които сега не са разчетени в закона за бюджета.

Очакван бюджетен дефицит от 2%

Финансовия министър изчисли, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2% или малко повече, но под прага от 3 % по Маастрихтските критерии.

„Понеже това е първата сделка между нашите две страни, на този етап ще трябва тази сделка да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, мисля, че ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане“, надява се Горанов.

На въпрос има ли държавата пари, финансовият министър каза, че фискалният резерв е на достатъчно добри равнища, така че “ще можем да си позволим да финансираме накуп сделката, още повече, че имаме добри перспективи пред нашата икономика и бюджетът позволява това да се случи през 2019 г.”.

По думите на Горанов това не предвижда нов дълг. Той е категоричен, че в Бюджет 2019 е разчетен 1 млрд. дълг вътрешни емисии, но не трябва да се търси пряка връзка между сделката и този размер на дълга. Той е категоричен, че тези средства ще служат през годината за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. „Нашето намерение е да продължим да си изпълняваме стратегията за дълга така, както е гласувана през миналата есен“, коментира министърът.

Засилен контрол върху акцизните стоки

Горанов анонсира и готвените промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се ограничи допълнително възможността за злоупотреби с акцизни стоки, най-вече при горивата. „Вчера отчетохме резултата от съвместната ни работа с правоохранителните органи. От 2014 г. досега сме успели да увеличим с 50% приходите, като за края на годината очакваме 14 млрд. лева повече спрямо края на 2014 г.“, прогнозира той и обясни, че номинално увеличението на БВП за периода е с 40%. Същевременно приходите растат с 50%, а тези 10% разлика изцяло се дължат на борбата със сивата икономика, пресметна той.

В очакване на ERM II

Владислав Горанов припомни, че точно преди една година страната ни внесе писмо за намерение за тясно сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на Банковия надзор и успоредно с това кандидатстване в ERM II. За кандидатстването в т.нар. „чакалня“ на еврозоната сме поставили няколко приоритета за подобряване на качеството на управление, посочи той.

„ЕЦБ работи вече няколко месеца с шест български банки, скоро се очаква да излязат резултатите от проверките, които банката прави. След това ЕЦБ ще бъде готова да даде своята позиция може ли да се осъществи тясно сътрудничество", каза министърът. „В допълнение сме предприели редица законодателни промени, свързани с поетите ангажименти от юли миналата година – текат редица изменения в законодателството. Когато постигнем тези законодателни решения, ще поканим колегите от Европейската комисия да оценят напредъка по нашите приоритети и малко след това, в следващите няколко месеца, ако получим положителна оценка от ЕЦБ и ЕК, ще поискаме среща с еврогрупата, за да предложим формално кандидатстване на България към ERM II. Надявам се процесът да върви гладко и да се постигне успех в рамките на тази година“, посочи министърът

Без изненади в политическия формат

Във връзка с актуалната политическа тема за противоречията в коалицията „Обединени патриоти“, Горанов е убеден, че те ще бъдат изгладени. „Всеки един от нас осъзнава, че по-добър формат на управление от този, който в момента подкрепя управляващото мнозинство и коалицията, е невъзможен в рамките на този парламент. Надявам се вътрешните противоречия между колегите в коалицията „Обединени патриоти“ да не застрашават по никакъв начин общото мнозинство, което подкрепя правителството. Имаме коалиционно споразумение с хоризонт 2021 г. и смятам, че няма причина да се коментира друг формат на коалиция. Моята прогноза е, че ще продължим да изпълняваме приоритетите си през следващите две години, до края на мандата“, смята Горанов.

На въпрос за евентуална коалиция с ДПС финансовият министър потвърди, че не вижда причина да се дебатира друг коалиционен формат. Според него “ДПС е партия с ясно изразени евроатлантически ценности, тя е трета на последните избори, а винаги по теми, свързани с финансовата стабилност, данъчната система, модернизацията на въоръжените сили ДПС са заставали на позиция, която се споделя и в ГЕРБ”.

Министърът каза също така, че „в ГЕРБ винаги сме благодарили и разчитали на тяхната подкрепа за важни за държавата решения, без това да дава повод за спекулации за колаборация. Има теми, по които системните партии трябва да работят заедно в интерес на българското общество. Всяка партия, която играе напук, при дебат по общи интереси за обществото, показва несистемно поведение. Последователността в политиката, особено в системните партии, е добре за целия политически модел“, коментира Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Сегашните управници - продажници трябва да ги съди народен трибунал. Прочитане и изпълнение присъдите на място, без право на последна дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Бравос, бравос...! Постигнаха добра, балансирана и взаимноизгодна сделка! Изобщо, с американците е радост за душата да се прави бизнес - кеф ти в енергетиката, кеф ти в отбраната... Айде хаирлия, до края на годината да актуализирате пак бюджета, че и кораби требва да купуваме с предплата, а и американците имали за продаване - чисто нови Блок 1970, специално завод в щата Джорджия ще строят за тях.... да ги боядисват... На Украйна вече продадоха неколко - много са доволни... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още