IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските мита засегнаха вноса на дезинфектанти в САЩ

Компании настояват за облекчаване на правилата в момент на криза

17:48 | 12.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Големият недостиг на дезинфектанти и други продукти, необходими за борба с разпространението на коронавируса, се засилва от митата, наложени от администрацията на Доналд Тръмп върху китайския внос, сочат документи на компании, които искат освобождаване от таксите, пише WSJ.

Фирми за медицински продукти и други вносители са подали десетки искания за митнически облекчения в рамките на последните седмици, показват още документите. Тези компании твърдят, че митата увеличават разходите за продукти, необходими за борба с пандемията, а в някои случаи дори допринасят за недостига.

Производителят на химически продукти Lubrizol Corp на Berkshire Hathaway е поискал от американските власти да премахнат 25% мито върху глутаралдехид, дезинфектант, който според компанията е ефективен в убиването на коронавируса и който китайският ѝ дистрибутор е дарил на болниците в Ухан.

Berry Global Group, която прави мокри кърпи, твърди, че митата върху част от суровините представляват значителна финансова бариера във време, в което служителите на компанията бързат да изпълняват множеството поръчки.

Джордж Кинън, специалист по вноса, твърди, че е получил обаждания от редица клиенти, които са забелязали липсата на дезинфектант за ръце и са предприели стъпки да получат такъв от китайски партньори, за да го продават. Допълнителната сума, която се налага да платят, е обезкуражила вносителите да не внасят големи количества и дори е накарала някои да с откажат напълно от този внос, твърди той.

Белият дом е препратил за въпроси към Службата на търговския представител на САЩ, която решава върху кои продукти да се налагат мита. Тя не е отговорила на запитването за коментар.

Миналия месец Wall Street Journal писа, че властите в САЩ са гарантирали искани от компании изключения за над 100 медицински продукта, внасяни от Китай, включително медицински маски и ръкавици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Продължавайте все така с МИТАТА и скоро ще осъзнаете, че сте си САМОДОСТАТЪЧНИ за да се САМОУНИЩОЖИТЕ. УСПЕХ В САМОУНИЩОЖАВАНЕТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още