Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Нисковъглеродна икономика: България изостава от плановете на ЕС за 2030 г.

Проектът относно ангажиментите на страната за енергийния преход предвижда изграждане на „общности за възобновяема енергия“ сред битовите потребители

2
 
1
 
5
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
хммм ... последното линкче е за фенове ... :))) ... малко техническа информация и локуми за централата и че тези дето са я построили захранват собствени зарядни станции за електромобили + услуги за стабилизиране на мрежата . строят 100 такива в кралството . иначе другите линкчета са за сравнение на цената на токът в кралството и цената в БГ на енергийните борси . от които се вижда , че цените са сходни , даже у нас са малко по-височки . от което следва , че слънчевата централа се справя много добре и си продават всичко и са на печалба . а от което пък следва , на нас какво ни е , и що да не си оправим законите и правилниците и да правим същото ?! даже бих забелезал и по-успешно да го правим ... :)))
3
 
1
 
4
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Зелков - в линкът има ли колелца и графики, с които ме убеждаваше, че "слънчевите ферми" в Германия произвеждат 9% от токът в дори посред зима в 5 часа сутринта?

Питам само - да знам да гледам ли.
3
 
2
 
3
преди 1 месец
Климатически неутралитет е невъзможен, впрочем възможен е само по един начин - изтребване на европейското население. Милион пъти по-лесно ще бъде *** като урсула, тимерманс и още няколко десетки вресливи *** просто да бъдат лиkвидирани.

Въглището не е климатически неутрално. Природният газ - също. Атомчето не е - заради огромното количество гореща водна пара, което се изхвърля от ония ебасикомини. Слузта не е климатически неутрална. Перките не са климатически неутрални и западна Европа вече го усеща, макар никой не иска да признае. Е, няма как да караме само на черни плочки и на водноелектрически централи, макар строго погледнато и те не са неутрални, но да кажем, че въздействието им е микроскопическо. Време е да се решава - хората ли са по-важни - или климатът - който всъщност изобщо не ни обръща особено внимание ни на пушеците, нито на напъните.

Да не говорим, че евродeбилите явно не правят разликата между нисковъглеродно и ВЕИ, щом насърчават т.нар. "биогоривата". Предлагам крeтеноидът тимерманс да дойде да поживее в западна Красна поляна една зима, за да усети разликата. Ще го държа на балконът - та това, което К 19 не можа да направи, да го свършат хъхрешките пушеци.
3
 
1
 
2
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
минуса директ ...
4
 
2
 
1
преди 1 месец
за феновете , това е слънчева ферма в ингилизко която е построена и се експлоатира БЕЗ СУБСИДИИ ... :))) ... са старичко е , от 2017 година , освен това ингилизко е една слънчева държава и доста по на юг от нас , пък ние не сме случили на климат и я има 2 месеца слънце я няма , през останалото време е мрак ... накратко 10Мвт панели + 6Мвтч батерии ... в линка най-отдолу има повече ...

ibex : http://www.ibex.bg/en

nordpool : https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/GB/Auction-prices/UK/weekly/?view=chart

в линкчетата отгоре са средните цени за пазарът ден напред , българсият и ингилизите , няма зверски разлики , даже бих забелезал ингилизите имат малко по-ниски цени от нас ... :))) ... но пък си спират въглищните централи ... и това е самият проект ... :

https://www.solarpowerportal.co.uk/blogs/in_defence_of_clayhill

та тъй ...