IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисковъглеродна икономика: България изостава от плановете на ЕС за 2030 г.

Проектът относно ангажиментите на страната за енергийния преход предвижда изграждане на „общности за възобновяема енергия“ сред битовите потребители

17:53 | 11.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Мерките ще са насочени за постигане на целта от 27,09-процентен дял на енергията от възобновяеми енергийни източници в брутното крайно потребление до 2030 г.

Според плана това ще бъде постигнато с разработване и прилагане на „адекватна нормативна и регулаторна рамка и с насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници в секторите електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане и транспорт“.

За стимулиране на децентрализираното производство на енергия от ВЕИ, крайните потребители, в частност битовите, ще получат възможност да участват в „общности за възобновяема енергия“, които могат да произвеждат, потребяват, акумулират, или продават енергия от ВЕИ.

В сектор топлинна енергия и енергия за охлаждане ще се дава приоритет на използването на високоефективни отоплителни и охладителни инсталации, на иновативни технологии, използващи геотермална, хидротермална и слънчева енергия и оползотворяване на отпадна топлина и студ. 

В сектор транспорт ще се насърчава навлизането на биогорива от ново поколение и възобновяема електрическа енергия, доставяна за пътния и железопътния транспорт. Потреблението на тези горива и енергия следва да допринесе за постигане на целите на диверсификация и декорбонизация. Усилията ще бъдат насочени към разгръщане на електрическа мобилност, развитие и стимулиране използването на обществения електрически транспорт, както и към ускоряване внедряването на съвременни технологии в железопътния сектор.

Мерките са насочени към стимулиране преминаването към технологии, проектиране и бизнес модели или услуги, които пестят ресурси, прилагат затворени цикли, или осъществяват симбиоза, така че отпадъкът от едно предприятие да се превърне в суровина за друго.

Друг приоритет на плана е постигане на декарбонизация на регионите, като тук ще се търси постигане на неутрална по отношение на климата икономика без да бъдат допуснати понижаване на конкурентоспособността и загуба на заетост, изтичане на въглерод, задълбочаване на регионалните дисбаланси, енергийна бедност и демографските проблеми, се изтъква в документа.

„Мерките ще бъдат насочени към разработване на специфични политики за осъществяване на преход към неутрална по отношение на климата икономика. Политиката за декарбонизация поставя редица предизвикателства в социално-икономическо отношение, включително риск от загуба на благосъстояние и заетост и изискват целенасочени мерки“, уточнява планът.

За изпълнение на мярката основен инструмент за справяне с предизвикателствата ще бъде Механизмът за справедлив преход, ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика се осъществява по справедлив начин. Ще бъдат предприети действия за разработване на специфични за всяка административна област планове, съобразени със социалните, икономическите и екологични предизвикателства. Регионалните териториални планове ще идентифицират нуждите и ще предлагат решения за необходимата икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда. Изготвянето на плановете предвижда активно участие на местни, регионални и национални заинтересовани страни в съответствие с Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021-2030.

Планът предвижда още развитие и разширяване на газовата мрежа в страната, както и завършване и въвеждане в експлоатация на всички съществуващи проекти, свързани с този енергиен ресурс. В същото време към целите са прибавени и изграждането на допълнителни 2000 мегавата ядрени мощности, които да допълнят дейността на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Предвижда се да бъдат въведени мерки, свързани с развитието на енергийната инфраструктура, подкрепа за интегрирането в електроенергийните мрежи на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, както и от по-широкото използване на интелигентни системи за съхранение на енергия.

Ще бъдат осъществени мерки за подобряване на устойчивостта на регионалните и националните енергийни системи и за повишаването на мрежовата информационна сигурност на енергийната система на страната. Реализирането на такива мерки ще доведе до по-пълното използване на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, благодарение на нейното по-лесно интегриране в електроенергийната система, се посочва в документа.

За постигането на целта от най-малко 15% междусистемна електроенергийна свързаност ще бъдат реализирани проекти от общ интерес и допълнителни инициативи За реализиране целите за повишаване на междусистемната свързаност и развитие на конкурентен електроенергиен пазар, и интегрирането му към общия европейски енергиен пазар, ще бъдат реализирани изграждането на нов въздушен междусистемен електропровод между България и Гърция; междусистемна електрическа линия между България и Румъния, включваща изграждане на нов електропровод 400 kV между п/ст „Добруджа” и п/ст „Бургас"; изграждането на нов двоен междусистемен електропровод 400 kV между България и Сърбия; хидро-помпено акумулиращ проект в България – Яденица. Ще бъдат реализирани и съоръжения за съхранение на енергия и електроцентрали за водород (Power to X).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... последното линкче е за фенове ... :))) ... малко техническа информация и локуми за централата и че тези дето са я построили захранват собствени зарядни станции за електромобили + услуги за стабилизиране на мрежата . строят 100 такива в кралството . иначе другите линкчета са за сравнение на цената на токът в кралството и цената в БГ на енергийните борси . от които се вижда , че цените са сходни , даже у нас са малко по-височки . от което следва , че слънчевата централа се справя много добре и си продават всичко и са на печалба . а от което пък следва , на нас какво ни е , и що да не си оправим законите и правилниците и да правим същото ?! даже бих забелезал и по-успешно да го правим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Зелков - в линкът има ли колелца и графики, с които ме убеждаваше, че "слънчевите ферми" в Германия произвеждат 9% от токът в дори посред зима в 5 часа сутринта? Питам само - да знам да гледам ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Климатически неутралитет е невъзможен, впрочем възможен е само по един начин - изтребване на европейското население. Милион пъти по-лесно ще бъде *** като урсула, тимерманс и още няколко десетки вресливи *** просто да бъдат лиkвидирани. Въглището не е климатически неутрално. Природният газ - също. Атомчето не е - заради огромното количество гореща водна пара, което се изхвърля от ония ебасикомини. Слузта не е климатически неутрална. Перките не са климатически неутрални и западна Европа вече го усеща, макар никой не иска да признае. Е, няма как да караме само на черни плочки и на водноелектрически централи, макар строго погледнато и те не са неутрални, но да кажем, че въздействието им е микроскопическо. Време е да се решава - хората ли са по-важни - или климатът - който всъщност изобщо не ни обръща особено внимание ни на пушеците, нито на напъните. Да не говорим, че евродeбилите явно не правят разликата между нисковъглеродно и ВЕИ, щом насърчават т.нар. "биогоривата". Предлагам крeтеноидът тимерманс да дойде да поживее в западна Красна поляна една зима, за да усети разликата. Ще го държа на балконът - та това, което К 19 не можа да направи, да го свършат хъхрешките пушеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
минуса директ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
за феновете , това е слънчева ферма в ингилизко която е построена и се експлоатира БЕЗ СУБСИДИИ ... :))) ... са старичко е , от 2017 година , освен това ингилизко е една слънчева държава и доста по на юг от нас , пък ние не сме случили на климат и я има 2 месеца слънце я няма , през останалото време е мрак ... накратко 10Мвт панели + 6Мвтч батерии ... в линка най-отдолу има повече ... ibex : http://***.ibex.bg/ennordpool : https://***.nordpoolgroup.com/Market-data1/GB/Auction-prices/UK/weekly/?view=chartв линкчетата отгоре са средните цени за пазарът ден напред , българсият и ингилизите , няма зверски разлики , даже бих забелезал ингилизите имат малко по-ниски цени от нас ... :))) ... но пък си спират въглищните централи ... и това е самият проект ... :https://***.solarpowerportal.co.uk/blogs/in_defence_of_clayhillта тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още