IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисковъглеродна икономика: България изостава от плановете на ЕС за 2030 г.

Проектът относно ангажиментите на страната за енергийния преход предвижда изграждане на „общности за възобновяема енергия“ сред битовите потребители

17:53 | 11.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Според подпроекта  мерките трябва да бъдат насочени към устойчиво използване на суровини и материали, намаляване на количеството използвани суровини и материали при производството, стимулиране използването на алтернативни суровини и повишаване използването на рециклируеми материали.

„Специален фокус на интервенциите ще бъде подобряването на базата от знания относно кръговата икономика, мониторинга на отпадъците и потоците от материали, както и въвеждането на нови форми на взаимодействие между производители и потребители в подкрепа на кръговата икономика“, се изтъква в документа, като се добавя: „Мерките ще бъдат насочени към подкрепа за предприятията за ефективно използване на ресурсите и преодоляване на техните затруднения при прилагането на изискванията, свързани с класификацията на персонала, събирането и третирането на отпадъците“. 

Планира се още стимулиране на използването на цифрови технологии за проследяване, контролиране, анализиране и оптимизиране на доставките, производството и събиране на данни за използването на продукта.

Като източници на финансиране на тези инициативи са посочени Европейският  фонд за регионално развитие, Българска банка за развитие, Хоризонт Европа, европейските структурни и инвестиционни фондове, програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, както и държавният бюджет.

По отношение на инициативите за постигане на нисковъглеродна икономика, страната ни се представя значително по-добре.

Относно индикатора „Дял на енергия от ВИ в брутното крайно потребление на енергия до 2030 г“ България отчита текуща стойност 20,528% (по данни на Евростат), докато целевата стойност за 2030 г. е 27,09%, а средната за ЕС – 17,977%.

При „Емисии на парникови газове на глава от населението“ текущото ниво за страната ни е 8,67 тона еквивалент на въглероден диоксид на човек (т CO2 екв./чов.), докато целевата стойност е 7,90 т CO2 екв./чов., а средната за ЕС – 8,46 т CO2 екв./чов.

Текущото ниво на България за „Интензивност на емисиите на парникови газове“ е 0,586 Mт CO2 екв./БВП, докато целевото е определено на 0,330 Mт CO2 екв./БВП.

По отношение на показателя „Интензивност на емисиите на парникови газове в консумацията на енергия“ нивото на страната достига стойност от 99,2 тоа CO2 еквиваленти на ПГ, за консумирана енергия, като до 2030 г. то трябва да бъде понижено до стойност от 90.

При показателя „Първично потребление на енергия“ текущото ниво за страната е 18 450 ktoe, което е над от целевата стойност от 17 466 ktoe.

Относно „Крайно потребление на енергия“ текущото национално ниво достига стойност от 9 749,5 ktoe, докато търсенето за 2030 г. е 10 318 ktoe.

Спрямо целевото ниво при „Дял на въглищата в брутното производство на електрическата енергия“ – 33%, страната ни отчита завишена стойност на показателя до 39,86%, което е значително повече и спрямо средното за ЕС – 20,2%.

Според документа, мерките по отношение на постигане на нисковъглеродна икономика ще бъдат насочени към подобряване на енергийната ефективност в предприятията  и домакинствата и насърчаване използването на електрическа, топлинна и охлаждаща енергия, произведена от възобновяеми източници.

„Ще се осигури подкрепа за интегриран подход за прилагане на мерки за енергийна ефективност във всички икономически сектори. Ще се стимулира устойчивото използване на суровини и материали, намаляването на количеството използвани суровини и материали при производството, използването на алтернативни суровини, внедряване на иновационни производствени материали и повишаване използването на рециклируеми материали“, се посочва още в плана.

Цел на подприоритета е и постигане на енергийни спестявания в крайното потребление и в дейностите по производство, пренос и разпределение на енергия, както и подобряване на енергийните характеристики на сградите.

Като източници на финансиране тук са посочени европейски структурни и инвестиционни фондове, както и държавния бюджет.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... последното линкче е за фенове ... :))) ... малко техническа информация и локуми за централата и че тези дето са я построили захранват собствени зарядни станции за електромобили + услуги за стабилизиране на мрежата . строят 100 такива в кралството . иначе другите линкчета са за сравнение на цената на токът в кралството и цената в БГ на енергийните борси . от които се вижда , че цените са сходни , даже у нас са малко по-височки . от което следва , че слънчевата централа се справя много добре и си продават всичко и са на печалба . а от което пък следва , на нас какво ни е , и що да не си оправим законите и правилниците и да правим същото ?! даже бих забелезал и по-успешно да го правим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Зелков - в линкът има ли колелца и графики, с които ме убеждаваше, че "слънчевите ферми" в Германия произвеждат 9% от токът в дори посред зима в 5 часа сутринта? Питам само - да знам да гледам ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Климатически неутралитет е невъзможен, впрочем възможен е само по един начин - изтребване на европейското население. Милион пъти по-лесно ще бъде *** като урсула, тимерманс и още няколко десетки вресливи *** просто да бъдат лиkвидирани. Въглището не е климатически неутрално. Природният газ - също. Атомчето не е - заради огромното количество гореща водна пара, което се изхвърля от ония ебасикомини. Слузта не е климатически неутрална. Перките не са климатически неутрални и западна Европа вече го усеща, макар никой не иска да признае. Е, няма как да караме само на черни плочки и на водноелектрически централи, макар строго погледнато и те не са неутрални, но да кажем, че въздействието им е микроскопическо. Време е да се решава - хората ли са по-важни - или климатът - който всъщност изобщо не ни обръща особено внимание ни на пушеците, нито на напъните. Да не говорим, че евродeбилите явно не правят разликата между нисковъглеродно и ВЕИ, щом насърчават т.нар. "биогоривата". Предлагам крeтеноидът тимерманс да дойде да поживее в западна Красна поляна една зима, за да усети разликата. Ще го държа на балконът - та това, което К 19 не можа да направи, да го свършат хъхрешките пушеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
минуса директ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
за феновете , това е слънчева ферма в ингилизко която е построена и се експлоатира БЕЗ СУБСИДИИ ... :))) ... са старичко е , от 2017 година , освен това ингилизко е една слънчева държава и доста по на юг от нас , пък ние не сме случили на климат и я има 2 месеца слънце я няма , през останалото време е мрак ... накратко 10Мвт панели + 6Мвтч батерии ... в линка най-отдолу има повече ... ibex : http://***.ibex.bg/ennordpool : https://***.nordpoolgroup.com/Market-data1/GB/Auction-prices/UK/weekly/?view=chartв линкчетата отгоре са средните цени за пазарът ден напред , българсият и ингилизите , няма зверски разлики , даже бих забелезал ингилизите имат малко по-ниски цени от нас ... :))) ... но пък си спират въглищните централи ... и това е самият проект ... :https://***.solarpowerportal.co.uk/blogs/in_defence_of_clayhillта тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още