IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Предлагаме преструктуриране, а не увеличение на данъците

3 млрд. лева ще бъдат загубени за бюджета при намаляването на ДДС с 5%, но те ще останат в хората и фирмите, каза лидерът на синдиката

12:31 | 01.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Не предлагаме увеличение на данъците, а тяхното преструктуриране. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по bTV във връзка с предложенията на синдиката за промени в данъчната система.

Въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15% са част от предложенията. Наред с това от Конфедерацията предлагат и да се увеличат пенсиите - минималната пенсия от 250 лв. да стане 300 лева, а максималната пенсия от 1200 да нарасне до 1440 лв.

По думите на Димитров данъчната система в България е най-несправедливата и чрез предложените проблеми ще се оправи изкривяването между преките и косвените данъци. 

Неговите изчисления показват, че по-високите преки данъци за хората с по-високи заплати ще бъдат компенсирани от намаляването на ДДС, което ще се отрази на всички. Димитров е категоричен, че при свалянето на общата ставка на ДДС ще има намаление на цените от 3 до 5%.

Намаляване на цените в ресторантите при свалянето на ДДС за заведенията не е било регистрирано, защото не е имало намаление по цялата верига, смята президентът на КНСБ.

Димитров посочи, че 3 милиарда лева ще бъдат загубени за бюджета при намаляването на ДДС, но те ще останат в хората и фирмите, заяви той.

Според него в България данъчната система е изкривена и затова физическите лица плащат повече данъци от фирмите.

„Ние смятаме, че трябва от началото на следващата година да се влезе в нормалността на увеличението на пенсиите и минималния осигурителен доход“, каза Димитров, който е категоричен, че трябва да има увеличение и на минималната работна заплата, а минималната пенсия трябва да стане 45% от минималната работна заплата.

През юли КНСБ предложи пакет от промени в данъчната система на България, формулирани във "Визия на КНСБ относно данъчната система в Република България".

От синдиката настояват за по-нисък ДДС, по-висока ставка за данъка върху доходите на физическите лица, както и въвеждане на необлагаем минимум, обвързан с минималната работна заплата.

Конкретните искания са:

Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица;

Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%;

Към момента в България ставката по ДДС е 20%. Временно, заради извънредното положение и коронавируса, ставката за ресторантите и книгите бе намалена на 9% до края на 2021 година. Доходите на физическите и юридическите лица в България пък се облагат с 10 на сто.

Бизнесът се обяви против радикални промени в данъчната система. Според работодателите не е приемливо да се променя работеща данъчна система, която осигурява балансиран бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Изглежда Пламен Димитров не знае а и неговите финансови експерти също,че в момента юридическите лица се облагат с 14,5% данък (10% данък печалба и след това 5% данък дивидент)....,а ЕТ се облагат с 15% .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още