Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България е сред 13-те страни в света с над двоен ръст на минималната заплата за 10 г.

Коронакризата ще окаже силен натиск върху заплащането на труда в близко бъдеще, според доклад на МОТ

   1| 2    
0
 
1
 
11
red6 до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
МРЗ няма такава директна релация с производителността на труда. Средна и средна медиана - да.
Отделно, това не значи, че в началото отношението производителност на труда и МРЗ са били в адекватно съотношение. Просто МРЗ и сега продължава да е ниска.

За Боко и за публичния сектор си прав. Но идват избори и трябва да се пазарува. С чужд портфейл. Нашия общ портфейл реално.
0
 
1
 
10
преди 1 месец
Въпреки че има downward pressure както пишат доклададжиите, Баце вдига с по 30% на всичко що е на държавна служба и на практика не е пострадало от пандемията. А какво да правят много от фирмите - те могат ли с лека ръка да вдигнат всички заплати с 30%, някои могат да излязат на солидна загуба от такова действие.
0
 
0
 
9
преди 1 месец
Притеснително е това което казват, че ръста на МРЗ у нас(за периода 2010-2019) е бил 9% годишно, а производителността на труда 3.3% годишно. Подобно разминаване не може да бъде поддържано дълго време.
4
 
2
 
8
studioaa до: Shadow1
преди 1 месец
Ами много просто - сайтът на БНБ или по-точно данните на управление емисионно и тях коригирах официалната статистика... Очевидно, че когато държавата лъже за инфлацията значи икономическия растеж също е лъжлив и трябва да се коригира надолу... За щастие на мен не ми минават номерата със стъкмистиката на нси или евростат...
1
 
7
 
7
Shadow1 до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може ли да дадеш линк от къде взе данните за инлфацията. Каква методология ползва да изчислиш че доходите ни са по-ниски с 35% от 2000г. и от къде взе данните за периода. Как сравни доходите сега с тези през 1970 отново каква методология използва ако може да разпишеш сметките и от къде взе данните?
0
 
7
 
6
IQ96 до: bgMan
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ами като си наемен работник-така е. Стани фирмаджия, па се пробвай.
2
 
10
 
5
zelka007 до: bgMan
преди 1 месец
ми ела се пробвай за работодател , некой те е спрел ли ... ?! 1лв е държавната такса за регистрация на фирма и си ти ... :)))
5
 
6
 
4
преди 1 месец
Това обаче не променя факта, че що се отнася до квалифицирания труд, за същата работа и про по-добри условия на труд заплащането в чужбина започва от 5 пъти и стога до 10 пъти повече от заплащането в България.
Българските работодатели просто не струват. Да се махат! Възхитен съм от отношениетона работодатели в чужбина. Досега работих по няколйо проекта във Франция, Швеция, най-много в Германия. Навсякъде има глад за квалифицирани кадри и са се научили да ценят хората с умения и желание за работа. Даже ги ценят доста добре. С тях преговаряме и се разбираме много добре. Я опитай да преговаряш с български идииотт успял в нещо и мислещ се че е над всички останали.... Затова мнението ми за повечето от българските работодатели е доста лошо. Направо ги презирам. Да се махат и да освободят място за по-стойностни работодатели, дори и чужденци да са.
4
 
7
 
3
преди 1 месец
Натрупаната инфлация е много по-висока от 100% за същия период т.е МРЗ реално върви надолу измерена в продукти и услуги, които могат да се купят с нея. То и във Венецуела имахе ръст на МРЗ от порядъка на 2000%, но хората трепят животни от зоологическата градина с цел да се изхранват. И сега сериозно доходите ни намаляват постоянно с изключение на няколко години в последните 4-5 десетилетия, днес доходите ни са с 35% по-ниски отколкото са били през 2000-а година и 50% по-ниски отколкото са били през 1980 и 70% по-ниски отколкото са били през 1970.
5
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
БВП е нарастнал с 19% за същия период, сами виждате колко е устойчив този ръст на минималната заплата, не е като да сме европейския икономически тигър