IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларните централи са във възход в САЩ през 2020 г.

Намаляването на технологичните разходи насърчава инсталирането на панели, включително и в домакинствата

09:20 | 15.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите соларни инсталации в САЩ ще бъдат с над 43% повече - почти покриват прогнозите, направени преди пандемията от коронавирус, пише Ройтерс. Според анализите индустрията се възстановява по-бързо от очакваното.

Очакванията са, че през тази година в САЩ ще бъдат инсталирани 19 гигавата соларни мощности, които са в състояние да осигурят енергия на 3,6 млн. домакинства, показват данни на Асоциацията на американската соларна индустрия (SEIA).

През 2019 година в САЩ бяха инсталирани 13,3 гигавата соларни мощности.

Това повишаване е резултат и от целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид. Повишава се и броят на соларните системи в домовете, което пък се дължи на намаляването на разходите за инсталирането на фотоволтаични панели.

Прогнозата е, че домашните фотоволтаици ще бъдат със 7% повече.

Именно намаляването на технологичните разходи води до ръст на слънчевите инсталации. Но въпреки това в САЩ едва 3% от потребяваната енергия се генерира от слънцето. Очакванията са, че през следващото десетилетие този дял ще нарасне до 20 на сто.

Данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ) показват, че потреблението на електроенергия в световен мащаб намалява на фона на разпространението на коронавируса. Това обаче се отразява основно върху базовите мощности - въглища, газ и ядрена енергия. Възобновяемите енергийни източници са в подем и заради по-ниските вече разходи, и заради зелените политики, които налагат развитите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Това е нищо което сте видели досега в С А Щ Ще видите бурен разтеж на слънчевите централи през 2021 и 2022 та чак до 2030 И заслугата за това ще бъде на компанията на Елон Мъск Солар сити Неговите слънчеви централи в пустините на Калифорния Аризона Ню Мексико Тексас и Оклахома ще доставят ток на милиони семейства в тези щати Съчетани със акумолаторните батерии за съхранение на енергия и слънчевите покриви близо 50 % от електроенергията в тези щати ще бъде от слънчева и вятърна енергия Така че следете внимателно борсите Следващия хит там след Тесла ще бъде Солар сити на Елон Мъск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още