IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street посреща хаоса в Капитолия с нов рекорд*

S&P 500 прибави 1,1% и достигна нов връх

17:58 | 07.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в четвъртък с нови ръстове, след като в сряда вечерта сградата на Конгреса на САЩ бе атакувана от тълпа поддръжници на Доналд Тръмп. Щурмът стана факт, докато законодателите потвърждаваха избора на Джо Байдън за президент, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 1,1% и достигна нов дневен рекорд. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък прибави 170 пункта (0,6%). От своя страна, технологичният бенчмарк  Nasdaq Composite напредва с над 1,8%.

Акциите на JPMorgan Chase напредват с 4,8% и повеждат ръстовете в Dow, след като оценката им бе повишена от Bank of America. Книжата на Walgreens Boots Alliance също поскъпнаха с 4,6% благодарение на по-силни от очакваното данни на тримесечното представяне на компанията.

В рамките на S&P 500 силно представяне имат секторите на финансите, технологиите и потребителските стоки.

Ръстовете стават факт, след като късно в сряда тълпа поддръжници на Доналд Тръмп проби охраната на Конгреса във Вашингтон и нахлу в сградата. По време на размириците са загинали четирима души, съобщиха от полицията. Повод за протестите на привържениците на президента бе официалното потвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

„Не трябва да има съмнения защо пазарите не се интересуват от това, което стана в Капитолия, колкото и притеснително, ужасно и срамно да беше“, коментира Питър Боквар, главен инвестиционен директор на Bleakley Advisory Group. „Защото няма отношение към посоката на икономиката, печалбите и лихвите. Толкова е просто“, посочи той.

Вместо това трейдърите продължиха да се фокусират върху възможността за допълнителни фискални стимули, след като Демократическата партия успя да си осигури мнозинство и в Сената, получавайки контрол и върху двете камари на Конгреса.

По-рано днес стана ясно също така, че първоначалните молби за обезщетение при безработица са в размер на 787 000 за седмицата, завършваща на 31 декември, показват данни на министерството на труда. Очакванията на икономисти, допитани от Dow Jones, бяха за 815 000.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 1,073% и 1,847%.

Доларовият индекс също се покачва до 89,89 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола остава без значителна промяна. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,1% до 54,34 долара за барел, а американският сорт WTI – с 0,2% до 50,72 долара за барел.

Златото на свой ред също увеличава стойността си с 0,3% до 1914,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
кво да стане...и по другите казина в лас вегас също не е имало проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още