IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви санкции срещу Китай за първи път от 30 години

Забрани за пътуване и замразяване на активи се очаква да бъдат наложени на четирима китайски граждани и една институция

18:17 | 17.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) е решил да включи в черния списък китайски служители заради предполагаеми нарушения на човешките права в китайския автономен район Синдзян, съобщиха двама дипломати пред Ройтерс.

Забрани за пътуване и замразяване на активи ще бъдат наложени на четирима китайски граждани и една институция, съобщава Ройтерс, като добавя, че имената на хората няма да бъдат разкрити, докато външните министри на ЕС не одобрят мерките на 22 март, предаде БГНЕС.

Според дипломатите списъкът с 11 имена на блока ще включва руски, либийски, южносудански и севернокорейски служители.

„Приетите мерки са заради сериозни нарушения на правата на човека“, се казва в изявление на дипломат от ЕС.

Китайските служители са обвинени в нарушения на правата на човека срещу уйгурите, са разкрили дипломатите от ЕС пред Ройтерс, добавяйки, че мерките се дължат на опасения относно европейското уйгурско население в Европа, Канада и САЩ.

Санкциите са първите от юни 1989 г., след като ЕС наложи оръжейно ембарго на Пекин след репресиите на площад Тянанмън.

Новината следва масирана кампания от 180 активисти, организации и депутати, обвиняващи Пекин в геноцид срещу уйгурите в Синдзян, който Пекин остро и многократно отхвърля.

Многобройни канадски и британски депутати призоваха за бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин и преместването на голямото спортно събитие на друго място. Но китайският пратеник в ЕС Джан Мин отхвърли санкциите като "конфронтационни" в Twitter днес.

„Санкциите са конфронтационни. Искаме диалог, а не конфронтация. Молим ЕС отново да ги обмисли. Ако някои настояват за конфронтация, ние няма да отстъпим, тъй като нямаме други възможности освен да изпълняваме отговорностите си към хората“, пише в Twitter той.

Допълнително напрежение между Обединеното кралство и Китай дойде, след като британският външен министър Доминик Рааб настоя за разследване на предполагаемите лагери в най-западната провинция на Китай на 46-тата редовна сесия на Съвета на ООН по правата на човека (UNHRC), което предизвика нови противоречия с Пекин.

Китай отрече обвиненията, заявявайки, че усилията му се използват за борба с екстремизма и тероризма, както и за стабилизиране на региона. Всичко това се случва, въпреки че Китай и ЕС вървят към, "по принцип", най-голямата двустранна търговска сделка в историята от края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
ЕС готви санкции срещу Китай за първи път от 30 години Мда вее! Ше засекретят сценария за провеждане на гeй-паради,как се сменя пол и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още