IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС още няма ясен план за Китай

Китай настъпва в Европа със стратегия, която има за цел да отдалечи континента от САЩ, докато европейските лидери излъчват объркани послания

10:46 | 16.03.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Две години след като Европейският съюз (ЕС) едновременно обяви Китай за „икономически конкурент“ и „системен съперник“, но и „партньор за сътрудничество, с когото ЕС съгласува целите си“, блокът все още май не е разбрал какво точно мисли за Пекин, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Китай настъпва в Европа със стратегия, която има за цел да отдалечи континента от САЩ и която се ръководи лично от китайския лидер Си Дзинпин. На този фон съобщенията от европейските лидери остават объркани. Германия изпраща смесени послания дали ще работи с новата администрация на САЩ за справяне с агресивния Китай. Унгария и Полша искат ваксини срещу коронавируса от Китай, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В Чехия президентът и ораторът на сената са разделени между подкрепата за Пекин и Тайван. Италия и Люксембург са горди членове на инициативата на Си Дзинпин „Един пояс, един път“.

Междувременно европейският призив за „стратегическа автономия“, който набра скорост, когато окупира Белия дом, до голяма степен остава валиден, дори и след като новият американски президент Джо Байдън започна да търси съюзници за овладяването на Пекин.

„Европейците си затварят очите за много спешни предизвикателства, породени от Китай, и мечтаят за стратегическа автономия, която не успяват да реализират“, казва Антоан Бондас, научен сътрудник във Фондацията за стратегически изследвания, базиран в Париж мозъчен тръст. „Понастоящем има пълна липса на конкретни мерки, както и пълна липса на сериозни оценки относно нашите уязвимости при сътрудничеството с Китай“, добавя той.

За Пекин икономическата и стратегическа цел е проста: да отблъсне възможността за обединена трансатлантическа опозиция, докато си прокарва път, за да изпревари САЩ като най-голяма икономика в света и да се утвърди като мощен хегемон. „Китай има план и ни казва къде ще отиде, така че е по-добре да работим заедно. Времето няма да ни чака“, посочва в тази връзка Йорг Вутке, който ръководи Търговската камара на ЕС в Китай.

Стратегическо предизвикателство

Критиците твърдят, че политиката на ЕС спрямо Китай е неадекватна и непрецизна. Вместо да изготвя целенасочена политика за Китай, блокът реагира пасивно на напористите икономически, дипломатически и военни провокации на Пекин, вкл.  и отношението към малцинствата.

Когато Европейската комисия (ЕК) отхвърли френско-германското предложение за сливане на железопътните гиганти Alstom и Siemens през март 2019 г., в състезанието се включи най-големия играч на пазара, китайската CRRC. Като държавен гигант, чиито задгранични поръчки през 2019 г. скачат с 60 процента на годишна база,  компанията има национална мисия - да придобива все повече активи в световен мащаб и да изнася китайския модел.

Китайската политика по отношение на ЕС има предимно икономически фокус, а редица въпроси, като принудителен труд, са оставени на търговските бюрократи на Комисията, които трябва да намерят решение чрез инвестиционния пакт, подписан от двете страни през декември 2020 г. В този случай ЕС изрази доволство от обещанието на Китай да „полага непрекъснати и постоянни усилия“, за да ратифицира в крайна сметка конвенциите на Международната организация на труда за принудителен труд. Същевременно обаче малцина вярват, че това ще се случи, защото до 1 млн. уйгурски мюсюлмани са превъзпитавани с принудителен труд в лагери за интерниране.

Брюксел може и да е обявявал в миналото Китай за системен съперник, но не последваха никакви контрамерки от това. Служители на Комисията подчертават, че инвестиционната сделка би била само „един от инструментариумите“ за Китай, но много от другите инструменти - като надлежна проверка на стоки за принудителен труд, въглероден граничен данък или правила срещу чуждестранни субсидии, все още няма.

Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
elinelinov
преди 3 години
Повече от 75 години Европа е свикнала и възприела Американското присъствие и "окупираната" Европа се примирила с робството си срещу нейната " национална безопасност" .Ако " робите се опитат само да направят опит за " независимост" Европейските лидери ;( имам предвид чакалите в Брюксел) веднага си губят постовете и местата им се заемат от " послушни". ( случаят с бившият шев на МВФ по-националност беше французин). От Европейските лидери се иска само да изпълняват това което им е казано- не искат- защото не могат да приемат самостоятелно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
То ще ми е интересно да видя за кое изобщо има нещо ясно в ЕС.Единственото ясно нещо в съюза е увереното тропане в посока енергийно самоубийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Хората ти казват, ПЛАН НЯМАТ, ти... Иначе, каквото китайците искат в Европа, правят го а, каквото искат янките, го правят еврогейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
не забравяй че в бизнеса едната страна непремено е откъм страната на булката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Пълни глупости. ЕС си следва стратегията, а тя е да се прави бизнес и да има сътруднечество и със САЩ и с Китай. А какво искали китайците и американците си е техен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Колониите никога нямат ясни планове,ако не са им спуснати от Хегемона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
"ЕС още няма ясен план за Китай*....За разлика от Китай, който има цялостна СТРАТЕГИЯ по отношение на Европа, в съответствие с която, комплект от планове, които, следва настойчиво, устойчиво и успешно.На печелившите - честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още