IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще създаде нова фондова борса за малкия бизнес в Пекин

Така Пекин се стреми да увеличи дела на дяловото финансиране във финансова система като част от кампания за намаляване на нивата на дълга в икономиката

22:01 | 02.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще създаде нова фондова борса в Пекин, за да осигури финансиране за по-малките иновативни компании, заяви държавният глава на втората по големина икономика в света Си Дзинпин, цитиран от Bloomberg.

Си не посочва дата за създаване на новата борса или каквито и да било допълнителни подробности, но споделя, че това ще "осигури платформа за иновативните малки и средни предприятия". Съществуващата борса в Пекин, която беше открита през 2013 г., ще бъде „реформирана“, добавя президентът на Китай. 

Пекин заяви, че иска да увеличи дела на дяловото финансиране в доминираната от банките финансова система като част от кампания за намаляване на нивата на дълга в икономиката. Страната стартира нова борса в Шанхай, известна като STAR Market през 2019 г., за да осигури повече финансиране за технологичните компании.

„Създаването на Пекинската фондова борса е важна мярка за прилагане на нашата национална стратегия за развитие, водена от иновациите, и за продължаване на култивирането на нови двигатели на развитие“, изтъкват от Китайската комисия за регулиране на ценните книжа след речта на президента. „Също така това е важна мярка за задълбочаване на структурната реформа от страна на финансовото предлагане“, добавят от регулатора.

Си не коментира нито едно от последните регулаторни действия на правителството, които са част от широката кампания, стартирана наскоро, за налагане на по-строг контрол върху интернет платформите и компаниите, предлагащи образователни услуги. Тези реформи разтърсиха финансовите пазари през последните месеци.

Китай Китай

По време на речта си Си подчертава постепенното отваряне на Китай за чуждестранни инвестиции в сектори като финанси и здравеопазване, където Пекин вижда въвеждането на чуждестранна конкуренция като ключова част от модернизирането на икономиката.

Според Си Китай ще продължи да отваря своя сектор на услугите като „проучи“ създаването на определена иновационна зона за търговия с услуги.

„Китай е готов да работи с всички страни за продължаване на отвореното сътрудничество“, изтъква Си, добавяйки, че страната „ще сподели възможностите за развитие на търговията с услуги, така че да насърчи възстановяването и растежа на световната икономика“.

Сривът на международния туризъм заради пандемията удари световната търговия с услуги. Вносът и износът на услуги от Китай спадат с 15,7% на годишна база до 4,6 трлн. юана (712 млрд. долара) през 2020 г. главно поради резкия спад в сферата на туризма.

Китай строго ограничава достъпа на чуждестранни компании до някои свои сектори, като например цифровите услуги, като ефективно забранява на некитайски платформи за социални мрежи, като Facebook, да обслужват потребителите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още