IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите асоциации са против увеличението на акциза, предложено от ЕК

От бранша са категорични, че промяната ще доведе до инфлация, неконкурентност на българската икономика и намаляване на потреблението

18:19 | 20.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Българската асоциация "Природен газ" (БАПГ) и Българската петролна и газова асоциация изпратиха писмо до президента, премиера и парламента, в което настояват България да не подкрепи предлаганото от Европейската комисия (ЕК) увеличение на акциза за природния газ. Според бранша промяната ще повиши значително цените за домакинствата.

„В момент, в който фокусът на внимание на българската общественост е прикован върху здравната криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, и неясното политическо бъдеще на държавата, Европейската комисия с непозната до момента бързина подготвя нормативни изменения, които трайно и необратимо ще увредят икономиката ни, като планира тези изменения да станат факт до средата на декември 2021 г.“, се посочва в писмото. 

Двете организации посочват, че предложението на ЕК предвижда увеличение на акциза върху енергийните продукти, както следва:
- Природен газ, използван като моторно гориво – минимална ставка в диапазона от 7,17 до 10,75 евро/гигаджаул, или между 16 и 25 пъти от сега действащата ставка;
- Природен газ, използван като гориво за отопление – минимална ставка в диапазона от 0,60 до 0,90 евро/гигаджаул, или между 2 и 3 пъти от сега действащата ставка;
- Въвежда се и нова минимална ставка за природния газ като гориво за отопление за битови нужди в размер от 0,60 до 0,90 евро/гигаджаул;
- Втечнен нефтен газ за моторно гориво в размер на 7,17 до 10,75 евро на гигаджаул, или трикратно и четирикратно по-голяма стойност от настоящото акцизно облагане.

Повишаването на акцизните ставки върху енергоносителите ще доведе до инфлация, неконкурентност на българската икономика и намаляване на потреблението, пишат още двете организации.

Компаниите от бранша пишат, че по принцип подкрепят въвеждането на новите мерки за опазване на околната среда, но това трябва да става по начин, съобразен с техните социално-икономически ефекти.

„Според Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в Европейския съюз (ЕС), свързан с околната среда, като фините прахови частици (ФПЧ), азотния диоксид (NO2), серния диоксид (SO2) и тропосферния озон (O3) са замърсителите, които са най-вредни за човешкото здраве. Основният източник на замърсявания с РМ2,5 в ЕС и в България са домакинствата, и това е точно посочено в специалния доклад на Европейската сметна палата и в Националната програма за контрол на замърсяванията, изготвена със съдействието на Световната банка. Известни са и причинителите – това са въглищата и дървата. Дървата емитират два пъти повече прах от въглищата, а природният газ от 900 до 3 800 пъти по-малко от въглищата и дървата, съответно“, твърдят представителите на бизнеса.

В допълнение се посочва, че страната ни разполагала с добре развита инфраструктурна мрежа за зареждане с газ, която можела да бъде в основата на прехода към нискоемисионна икономика, както иска ЕС.

Според бранша предлаганата от Европейската комисия Директива на Съвета за изменение на Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията не следва да бъде приета, докато не бъде осъществено надлежното обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Точно така е адаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
ЕС упорито се бори за своето разпадане Ако досега всичкото което правеха будеше освен досада и насмешка /криви краставици щастливи кокошки / ,то вече глупостите им стават опасни за самото му съществуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още