IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подписа Закона за временното финансиране на администрацията

Въпреки постигнатия компромис по някои въпроси, нерешен остава основният казусът с нелегалните имигранти, заради който демократите бяха против бюджета

07:31 | 23.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Закона за финансиране до 8 февруари на правителството, предаде AP, цитирайки Белия дом. Така се слага край на продължилото 69 часа спиране на работата на федералните служби. 

Преди това документът бе одобрен от Конгреса

Въпреки постигнатия компромис по някои въпроси нерешен остава основният проблем, заради който демократите бяха против бюджета. Те настояват да бъдат спрени опитите за депортиране на стотици хиляди нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца. Миналата година Тръмп спря програма, узаконяваща пребиваването им в САЩ, но даде на Конгреса срок до 5 март да приеме закон за удължаването й. Тази програма сега пази от депортиране около 700 хил. души. 

Остана нерешен и въпросът за отпускането на нови средства за укрепване на сигурността на границите, включително за изграждане на обещаната от Тръмп стена по мексиканската граница.

Водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл обеща на демократите да бъдат подновени дебатите по тези спорни въпроси. Ако през следващите три седмици не се стигне до сделка, републиканците са обещали да позволят в Сената да се дискутира предложение за имиграцията, дори то да не е изработено от двупартийна комисия и да няма подкрепата на

Републиканската партия и Белия дом. Предишната позиция на Макконъл беше, че ще позволи гласуване на сделка, само ако е одобрена от Тръмп. 

Междувременно посолството на САЩ в Хаити бе временно затворено заради протести срещу президента Доналд Тръмп, съобщи AP. Повече от 1 000 демонстранти искаха да стигнат до сградата на посолството, за да изразят възмущението си от обидните изказвания на Тръмп за страната им, но бяха спрени от издигнатите от полицията заграждения около сградата. Някои от протестиращите започнаха да замерят с камъни силите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ.

Много жители на Хаити са ядосани от пренебрежителното отношение на Тръмп, нарекъл на среща със сенатори Хаити, Салвадор и африканските страни "мръсни дупки", както и от решението на американската администрация да прекрати програмата, даваща право на легално пребиваване в САЩ на около 60 хил. хаитяни. 

Кадри от протестите вижте в галерията ни!

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още