IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите гласуваха оставките на Волен Сидеров и Лиляна Павлова

Парламентът си удължиха с още 2 дни ваканцията, ще заседават само комисиите

11:44 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С две отделни гласувания Народното събрание прекрати пълномощията като депутати на Лиляна Павлова от ГЕРБ и Волен Сидеров от "Атака", предаде БТА.

Павлова е номинирана от Министерския съвет за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).Оставката й бе приета с гласовете на 136 народни представители, трима бяха против и един се въздържа.

Нечленуващият в парламентарна група Сидеров сам депозира оставката си миналата седмица, заради участието му в кметската надпревара в София. "За" бяха 149 депутати, против деветима, осем се въздържаха.
Народното събрание реши почти единодушно да няма пленарни заседания утре (31-ви октомври) и на 1-ви ноември (петък), съобщи БНР.

В дните ще се провеждат само заседания на парламентарни комисии. Мотивът – предпазване от предизборна агитация. Депутатите също така удължиха до 30-и ноември срока на работа на Временната анкетна комисия за изясняване на фактите около случая с изтичането на лични данни от електронната система на НАП.

Възложиха и на Сметната палата да извърши одит за съответствието на предоставена от Министерството на отбраната към НАТО информация, свързана с разходите на отбрана на България съгласно класификацията и изискванията на Алианса. 

Междувременно на брифинг в парламента лдерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че вероятно ще се възползва от правото си да бъде общински съветник в Столичния общински съвет.

"Вероятно ще се възползвам от това да вляза в Столичния общински съвет. Там има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети", коментира Сидеров, цитиран от БТА.

Сидеров каза, че изборният резултат на партия "Атака" е по-добър от този на ГЕРБ, тъй като и през 2015 г. и сега партия "Атака" запазва своите двама общински съветници, докато при ГЕРБ имало спад от 30 на 27.

Сидеров заяви, че ще заведе дела във връзка с полицейските репресии в изборната нощ при зала "Арена Армеец". Той цитира разпоредба на Изборния кодекс, чл. 431, според който при отваряне на избирателните кутии може да присъстват кандидати за кметове и общински съветници, застъпници и представители на коалиции.

"Моето възпиране с 20 полицая на "Арена Армеец" беше противозаконно. Аз, разбира се ще си търся правата. Ще заведа дела срещу полицията, вътрешния министър и силовия вицепремиер, за който разбрах, че е наредил да има повече полицаи срещу мен", уточни Сидеров.

Той каза още, че ще заведе дело и срещу председателят на ОИК - Полина Витанова. Сидеров посочи, че има информация за брутално купуване на гласове и подправяне на протоколи в изборите за местна власт.

Снимки от днешните дебати може да видите в галерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още