IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Димитров: ЮГ Маркет е против увеличението на капитала на "Хидропневмотехника"

Брокерът на инвестиционния посредник смята, че мажоритарният собственик ще има право да гласува по точката с мениджърските акции

15:22 | 25.04.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Както е известно, ръководството на Хидропневмотехника АД предлага акционерите да гласуват увеличение на капитала при цена от 20 лв. на акция, при последна цена от 95 лв. или отстъпка от 79%.

Това е пореден епизод от търсенето на баланс между интересите на малките акционери, мениджмънта и мажоритарния акционер, като последните две категории са в една група в българската действителност.

ДФ "Юг Маркет Максимум" притежава 3,01%, "Юг Маркет" АД е с 1,11%,  а ДФ "Юг Маркет Оптимум" с 0,3% или общо 4,42% от капитала на „Хидропневмотехника“ АД. Затова потърсихме с няколко въпроса Ангел Димитров, брокер ценни книжа в ИП Юг Маркег АД.

- Г-н Димитров, във връзка с предложението към ОСА на "Хидропневмотехника" за даване на евтини акции в полза на ръководството, как ще гласуват фондовете на "Юг Маркет" и самото "Юг Маркет"?

- Акционерите от групата "Юг Маркет", разбира се, ще гласуват на предстоящото ОСА на "Хидропневмотехника" АД, и в частност по предложението за увеличаване на капитала по чл. 112 (3) от ЗППЦК, водени от един мотив, а именно защита на клиентския и собствен интереси в компанията. Против сме по отношение на предстоящото увеличение на капитала, както и цената, на която се предлага да се извърши, защото освен че ще намали дела ни в компанията, разводнява собствения капитал.

- Ще има ли право основният акционер "Хидравлика 96" ООД да гласува по това предложение или то е заинтересовано лице?

- Доколкото "Хидравлика 96" е заинтересовано лице по смисъла на ЗППЦК, където ясно се определя за кои сделки на дружеството се изисква гласуване на ОСА и кога заинтересовани лица страни по тези сделки не могат да упражняват глас, в случая смятаме, че гласуването за увеличение на капитала по чл. 112 (3) от ЗППЦК,  не попада в съответните разпоредби на чл. 114 от ЗППЦК.

- Какво друго интересно се случва около "Хидропневмотехника" АД?

- По темата с "Хидропневмотехника" АД може би интересни бяха сделките по обратното изкупуване на близо 350 акции при цена значително под пазарната. Самата покупка на собствени акции от акционери на компанията при близо 50% по-ниска от пазарната цена, навежда на интересни въпроси!

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Хидропневмотехника АД(HPT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 5 години
тук кой *** е сложил минус ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr.Justice
преди 5 години
Алллооо КФН къде е??? Как така заинтересовано и лично облагодетелсвано лице, ще си гласува преференцялно записване !!???Ако това мине без промяна, то КФН значи е сляпо куче, което дори не лае ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още