IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Хидропневмотехника откри нов метод за увеличаване на контрола

Право да запишат от новите акции на цена 20 лв. (при последна пазарна от 95 лв.) имат тримата членове на Съвета на директорите и ДВИ-то

15:09 | 23.04.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Как Хидропневмотехника откри нов метод за увеличаване на контрола

Мениджмънтът и основният акционер в "Хидропневмотехника" АД откриха нов метод за увеличаване на контрола в компанията.

Става дума за увеличение на капитала по чл. 112 ал. 3 от Закона за публично предлагане на ценни книжа, а именно - увеличение на капитала в полза на ръководството. Емисионната цена на новите акции ще е 20 лв., при последна пазарна от 95 лв., което значи сериозна отстъпка. Общият размер на увеличението ще е 1% - 398 акции.

Предложението ще бъде гласувано от акционерите на дружеството на 8 юни 2018 г., като е предложено акционерите да гласуват липса на дивидент за 2017 г. 

В последната година производителят на хидравлични, пневматични и вакуумни системи и инсталации започна обратно изкупуване на собствени акции, като към 31 декември 2017 г. е успял да придобие 337 акции, или 0,845%. Вече писахме, че това изкупуване става на до 60% под пазарната цена (към онзи момент) или при 60 лв. за акция.

Това обратно изкупуване е първи метод за увеличаване на контрола от мениджмънта и основния собственик, а сега с увеличението на капитала в полза на ръководството е открит и втори фронт. 

"Увеличението на капитала е стандартна процедура, предвидена в закона. Преценката на Съвета на директорите е, че ръководството на дружеството заслужава този бонус", коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Стойчо Иванов.

По закон мениджърите могат да придобиват по 1% от капитала годишно, не повече от 3% в 3 поредни години и не повече от 5% от капитала на дружеството, като междувременно трябва да бъде осъществено и увеличение на капитала с права (правото е старите акционери да запишат нови акции), като това увеличение трябва да е с поне 10%.

Материята е сложна, затова ще го обясним хипотетично. В рамките на 5-6 години мениджмънтът може да придобие 5% от дружеството при цена от около 20% от пазарната. В момента "Хидравлика 96" ООД притежава 82,92% от капитала (представлявано от Петко Пехливанов, който е председател на Съвета на директорите на Хидропневмотехника АД).

Стойчо Иванов, който е член на СД и изпълнителен директор, притежва 0,87% от капитала, Йорданка Данева (главен счетоводител) е с 0,02%, а Веселин Христозов (ръководител конструктивен отдел) е с 0,42%.

Общо Хидравлика 96 ООД, ръководителите и обратно изкупените акции към 31 декември 2017 г. са 85,07%. С новия 1% ще достигнат 86,07%, а ако мениджънтът запише общо 5% от капитала (със сериозна отстъпка в цената) контролираният дял ще достигне 90%. Тогава може да бъде отправено търгово предложение и ако го приемат достатъчно акционери, Хидропневмотехника АД може да бъде отписано като публично дружество.

Под достатъчно акционери се има предвид за отписване да гласуват половината от представените акционери след търгово предложение при достигане на дял от 90%.

Хидропневмотехника АД може да е и доста по-близо до отписване (а не след 5-6 години), тъй като има акционер, който може да осигури нужните близо 5% и това са фондовете на управляващо дружество Юг Маркет и самият инвестиционен посредник Юг Маркет АД. ДФ "Юг Маркет Максимум" притежава 3,01%, "Юг Маркет" АД е с 1,11%,  а ДФ "Юг Маркет Оптимум" с 0,3% или общо 4,42%.

Вече е налице и влошаване на финансовите резултати, като "Хидропневмотехника" АД отчете 49% спад на нетната печалба през 2017 г. до 209 хил. лв. Случайно или не, подобни понижения на печалбата понякога съвпадат с предстоящо търгово предложение. Само възнагражденията на членовете на Съвета на директорите през 2017 г. са за 142,8 хил. лв. или близо до печалбата на дружеството.

Разходите за възнаграждения и осигуровки се увеличават с 217 хил. лв. на годишна база до 1,71 млн. лв. за 2017 г., като повишението е с 14,6%.

Разходите за материали са нагоре с 10,7% до 1,49 млн. лв. В казанлъшкия производител на детайли за хидравлични машини са работили 88 души средносписъчно през 2017 г., спрямо 89 през 2016 г.

Със сигурност Хидропневмотехника АД гр. Казанлък работи при изключително силна конкуренция за намирането и задържането на кадри в един град в конкуренция с мощни компании като М+С Хидравлик АД и Арсенал АД.  Но акционерите не са въодушевени в последно време и акциите на дружеството поевтиняват с 20,83% за последните 12 месеца до 95 лв. за акция и 3,79 млн. лв. пазарна капитализация.

Увеличението на капитала по чл. 112 ал. 3 от Закона за публично предлагане на ценни книжа беше осъществено първо от Спиди АД през 2017 г. и за тази година е предвидена такова да бъде гласувано и от акционерите на М+С Хидравлик АД, както и на Хидропневмотехника АД.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Хидропневмотехника АД(HPT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Longin
преди 6 години
грозна работаномерата на големите мошенници - корифеи вече се прилагат и от по нормалните меринджей... като при унипакТо и пътищата е така - преди 20 г нагло спираха, засичаха и изпреварваха само мутрите с черните баварци и мерцеди (на старо)... а сега - всеки вторикакво ли ще е след 20 г... тогава поколенито отраснало с Криско, папараци и биг брадър ще е в апогея си...Брейв ню върлд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
4850
преди 6 години
Добър анализ по тема, на която трябва да се обърне внимание. Тази година е масово явление увеличаването на капитала в полза на членовете на Съветите на директорите и мениджърите на компаниите. И докато стимулите за постигане на резултати са нещо позитивно и нормално и те трябва да съществуват, при част от компаниите на БФБ те са просто легална форма за ощетяване(ограбване) на дребни акционери. Конкретно ще дам пример със М+С Хидравлик, Стара планина холд, ХЕС, Индустриален Капитал и гравитиращите около тях компании. Размерите на възнагражденията на членовете на СД са умопомрачителни дори и за развити западно европейски компании, но поради факта, че на акционерните събрания гласуванията на възнагражденията и разпределянето на част от печалбата в полза на членовете на СД става при явен конфликт на интереси, малките акционери нямат абсолютно никакви възможности да се противопоставят на тези не етични практики. И когато едно дружество твърди, че се придържа към Етичните правила в бизнеса, то определено трябва да се запитаме дали този етичен кодекс е един и същ за всички. Предполагам, че ако има комисия за етичност, то тя трябва да се самосезира и да обърне внимание на някои факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още