Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Адванс Терафонд“ предлага създаване и продажба на специализирано дружество

Предлага се и акционерите да одобрят дивидент от 10,9 ст. на акция за 2020 г.

„Адванс Терафонд“ предлага създаване и продажба на специализирано дружество

Снимка: Investor.bg

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ готви продажбата на свои имоти. Най-интересните точки в дневния ред на общото събрание на акционерите за 31 май 2021 г. са 8 и 9, като първата включва учредяване на специализирано дружество по смисъла на чл. 28 от ЗДСИЦДС, а втората включва продажбата на учреденото дружество на цена не по-ниска от изготвената оценка от 3 независими вещи лица.

Поканата за събранието е подадена за вписване в Търговския регистър.

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ вече апортира в дъщерно дружество земите си в гр. Стара Загора през февруари 2020 г. и бързо го продаде през март 2021 г.

Последва и продажбата на земите в с. Герман до София през последния месец на 2020 г. Тогава „Адванс Терафонд“ реализира три съседни имота в регулация в с. Герман, общ. София с общ размер 10,014 дка за 901,3 хил. евро.

На фонда му остана само урегилираната земя от 51 526 кв. м. в близост до Ботевградско шосе и Околовръстен път в София, затова може би обект на продажба ще е тази земя. Те са с балансова стойност към 31 декември 2020 г. от 3,916 млн. лв.

През 2007 г. фондът придоби 57,4 дка до Ботевградско шосе, но вероятно при урегулирането (отреждане за пътища и друга инфраструктура) площта е намаляла до 51 526 кв. метра.

Че обект на продажба ще бъде именно земята до Ботевградско шосе намеква и продажбата от „И Ар Джи Капитал 3“ АДСИЦ на парцелите му в района през септември 2020 г. Фондът взе 5,1 млн. евро за 131 284 кв. м. Явно има интерес към локацията, която е с потенциал за изграждане на логистични площи, които станаха атрактивни с бума на електронната търговия поради пандемията. Локацията е в близост до магистралите Тракия, Хемус, Люлин (с ново наименование Струма) и Европа, също до Летище София, Северна скоростна тангента и железопътни гари, например ж. п. гара Казичене, ж.п. гара Яна и други.

Към 31 март 2021 г. "Адванс терафонд" АДСИЦ притежава още 60,8 дка "градска земя" в околностите на гр. Враца, закупени с цел последващо урегулиране. Възможно е обект на сделката да са те.

Разбира се, другият вариант е да се секюритизира портфейл от земеделска земя, за да се продаде, но досега дружеството не е правило това. Основният му фокус е земеделската земя, като притежава 222 798 дка земеделска земя към края на март 2021 г., включително около 20 хил. дка, договорени на разсрочено плащане.

Дивидент

Съветът на директорите на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ предлага по 10,9 ст. брутен дивидент на акция за 2020 г., който ще се гласува от акционерите на събранието, свикано за 31 май 2021 г.

Предложеният дивидент е 99,54% от печалбата за разпределяне за 2020 г. Общата сума за дивидент е 9 276 992,92 лв.

За избор на одитор за 2021 г. е предложен „Ърнст и Янг Одит“ ООД.

Акциите на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ поскъпват с 27% в последните 12 месеца до 2,19 лв. за акция и 186 млн. лв. пазарна капитализация. Повишението реално е по-голямо, защото е разпределен и брутен дивидент от 0,14 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Монбат" ще придобие дял от тунизийска компания за батерии