Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Адванс Терафонд" с рекордна цена на акциите

Силно поскъпналите зърнени и маслодайни храни правят земята на фонда по-ценна

"Адванс Терафонд" с рекордна цена на акциите

Снимка: Investor.bg

Цената на акциите на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ премина 3 лв. за първи път в историята на фонда и достигна рекордните 3,03 лв. тази сутрин.

С разпределените в последните 12 години дивиденти в размер на общо 2,19828 лв. на акция общата текуща цена достига 5,2 лв. Спрямо емисионната цена от 1,9 лв. за акция през 2008 г. това е ръст от 174%.

През миналата година „Адванс Терафонд“ продаде 39 198 дка земеделска земя при средна цена от 1554 лв. на декар и тъй като средната му цена на придобиване е около 597 лв. на декар, печалбата може да е 957 лв. на декар. 

През 2012 г. дружеството продаде 79 296 дка земеделски земи при средна цена 873 лв. на декар. Сега продадените декари са почти двойно по-малко, но продажната цена е доста по-висока.

Към 31 януари 2022 г. „Адванс Терафонд“ притежава 182 554 дка (включително договорените на разсрочено плащане) и именно тези около 180 хил. дка стават все по-ценни предвид нападението на Русия над Украйна. Рязкото поскъпване на зърнените и маслодайни храни би трябвало да се отрази позитивно на цената на земеделската земя.

Само днес акциите на „Агрия груп холдинг“ АД поскъпнаха с 6% до 21 лв. за брой. За последната година поскъпването е с 233%. „Агрия груп холдинг“ обработва около 100 хил. дка земеделска земя, има собствена земя, зърнобази, мелница, маслобойна и търгува със зърно, препарати за растителна защита и торове.

Фактор в подкрепа на „Адванс Терафонд“ е и поскъпналата електроенергия и горива, защото част от земята му може да е подходяща за изграждане на фотоволтаични комплекси.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Акционерите на БФБ не са одобрили увеличението на капитала