Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Алтерко“ – тази година SOFIX, догодина DAX

Технологичната компания премина прага от 750 акционери, необходими за влизане в основния индекс

„Алтерко“ – тази година SOFIX, догодина DAX

Снимка: "Алтерко" АД

„Алтерко“ АД премина прага от 750 акционери, необходими за влизане в SOFIX, като към 29 януари техният брой вече е 783 акционери, показва справка в Централен депозитар.

След увеличението на капитала си в края на миналата година компанията увеличи акционерната си маса с още 122 акционери, като техният брой достигна 528. Това означава, че интересът към компанията набъбва, като за около два месеца дружеството е привлякло още 255 акционера.

Справка показва още, че акционерите на „Телелинк Бизнес сървисис“ АД са 435. Другата технологична компания в SOFIX е „Сирма Груп Холдинг“ АД с 1040 акционера.

Peбaлaнcиpaнeтo ce извъpшвa двa пъти в гoдината, а за дa бъдe дoпycнaтa емисия дo индeĸca, тя тpябвa дa ce тъpгyвa oт пoнe три мeceцa, дa имa пoнe 750 aĸциoнepи, a пaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa фpий флoyтa дa e пoнe 10 млн. лeвa. Ocвeн тoвa БФБ oпpeдeля минимaлeн нaличeн cпpeд мeждy цeнитe ĸyпyвa и пpoдaвa.

Компанията обяви и намеренията си да през настоящата година да стартира процес по регистрация на акциите на дружеството за търговия на Франкфуртската фондова борса (Frankfurt Stock Exchange).

Решението на компанията е провокирано от големия инвеститорски интерес от страна на потребители, партньори и институционални инвеститори в чужбина.

Алтерко АД
Интересът на инвеститорите беше привлечен и от доклада на инвестиционната банка Wood & Company, която е консултант по проект на Европейската банка за възстановяване и развитие, имащ за цел да увеличи публичния достъп до инвестиционни анализи. Анализаторите оценяват акциите на „Алтерко“ на 10,83 лв., което означава 25% потенциал за увеличение в цената през следващите 12 месеца.

Европейският пазар на интелигентни домашни устройства трябва да отчете солиден ръст до 2024 г., според доклада на Wood Company. Най-големият сегмент на европейския пазар са видео развлеченията, въпреки че той се очаква да отчете най-бавния темп на разширяване. От друга страна, сегментите, в които „Алтерко“  работи, т.е. осветлението и мониторинга / сигурността на дома, се очаква да отбележат съответно 47% и 21% темп на растеж.

Технологичната компания „Алтерко“ АД  влиза в обхвата на Програмата за покритие с анализи на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи Българска фондова борса.

Програмата, по която партньор е Българска фондова борса, стартира през май и има за цел да увеличи публичния достъп до инвестиционни анализи на акции на 19 компании в България, Хърватия, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
5
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
подръжават на запада. опитват се да асе правят на тех напредничеви и ги набиват в индекси, щото последните се представят като 80годишен с ковид у нас.Едно време анализирах тези алтерко за покупка и като им разгледах продуктовата гама и цени и се отказах. Чудя се как продават на тези цени при наличието на азиатски в пъти по евтини конкуренти. Това беше причината да ги подмина. Реших че нямат конкурентен продукт/и. Явно за "всеки влак има пътници"
11
 
5
 
2
redcretin до: redcretin
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
я и чували :) Даже и да се случи, после пак нищо - ама от сърце, не е сефте.Показателно е обаче за състоянието на БФБ - така де, за сушата.
11
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"Решението на компанията е провокирано от големия инвеститорски интерес от страна на потребители, партньори и институционални инвеститори в чужбина."Дето леко не са

Още от Новини и анализи
SOFIX започна седмицата с ръст от 1,08%