IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алтерко“ очаква да надхвърли прогнозaта за приходи от 34 млн. лв. за 2020 г.

Норвежката Link Mobility Group AS е предявила претенция срещу дружеството за 1,56 млн. евро

11:20 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водещият продукт на компанията Shelly Снимка: allterco.com</p>

Водещият продукт на компанията Shelly Снимка: allterco.com

Приходите  от  продажби  на  „Алтерко“  АД  за  2020  г.  на  консолидирана  база  ще  надхвърлят първоначално предвижданите нива от 34 милиона лева, съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg.

По предварителни данни, към края на второто тримесечие на 2020 година дъщерното „Алтерко Роботикс“ ЕООД отчита 15 874 хил. лева приходи от продажби на устройства спрямо 6912 хил. лева за същия период на 2019 година, се казва в съобщението.

Изчисления на Investor.bg показват, че само за второто тримесечие продажбите на устройства са за рекордните 8,71 млн. лв. Повишението за полугодието е със 135% на годишна база, а само за второто тримесечие със 144%. Продажбите за третото и четвъртото тримесечия на 2019 г. бяха 7 и 7,3 млн. лв. и това значително ще вдигне базата, поради което удвояването ще е по-трудно.

„Основания затова дават също и утвърждаването на „Алтерко Роботикс“ ЕООД като една от водещите компании в създаването и производството на продукти за автоматизация на дома и напредващият процес по сертифициране на първите умни устройства за контрол и отдалечено отчитане на основни жизнени параметри при деца и възрастни хора", пише в съобщението.

Норвежкото Link Mobility Group AS е предявило претенция срещу дружеството за 1,56 млн. евро

Обявените прогнози и резултати бяха гарнирани с още една новина. С официално писмо от 6 юли 2020 г. норвежкото дружество Link Mobility Group AS („Линк“), което през  юли  2019  г. придоби  телекомуникационния бизнес на „Алтерко“ АД в Европа, претендира обезщетение за вреди във връзка със сключения между страните Share Purchase Agreement (SPA). Претенциите включват 1 561 535,80 евро, които „Линк“ заявява, че ще прихване срещу задължението за плащането на остатъка от цената, както и сумата от 1 337 210,20 евро, платима по банков път или чрез връщане на придобитите от „Алтерко“ АД като част от цената акции от капитала на едноличния собственик на Link Mobility Group AS, както и разноски и други разходи във връзка с тези претенции. Към настоящия момент претендираните от Линк суми не са обект на съдебно производство, като страните имат възможност да разрешат възникналия между тях спор чрез преговори, в тона на добрите бизнес  отношения.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината


Извършеният от „Алтерко“ АД първоначален преглед сочи, че отправените към дружеството претенции са неоснователни. Ръководството на дружеството е възложило извършването на подробен правен анализ в защита на интересите на компанията. В контекста на отчитаните от компаниите в рамките на холдинга финансови резултати, ръководството счита, че възникналата ситуация няма да доведе до забавяне на тенденциите за растежна „Алтерко“ АД, нито върху финансова стабилност на дружеството. Информация във връзка с развитието по решаване на спора ще бъде своевременно оповестявана съобразно законовите изисквания, се казва в съобщението на компанията.

В средата на юни 2020 г. КФН даде зелена светлина за увеличение на капитала на „Алтерко“ АД с до 9 млн. лв.

Акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 46% за последните 12 месеца до 3,74 лв. за акция и 56 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,18 лв. на акция.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още