Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Алтерко планира да купи съседен имот за 500 хил. евро

Имотът с с обща площ 610 кв. м. е съседен на притежаваната от дружеството бизнес сграда в района на кв. Кръстова вада

Алтерко планира да купи съседен имот за 500 хил. евро

 Снимка: Алтерко

„Алтерко Пропъртис“ ЕООД е сключило предварителен договор за покупка на недвижим имот за 500 000 евро без ДДС, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg. „Алтерко Пропъртис“ ЕООД е дъщерно дружество и управлява сградния фонд на „Алтерко“ АД.

Имотът е съседен на притежаваната от дружеството бизнес сграда в района на кв. Кръстова вада с обща площ 610 кв. м. Цената на квадратен метър е около 820 евро.

По преценка на мениджмънта на „Алтерко“ АД това е добра възможност за разширяване на сградния фонд за целите на осигуряване на допълнителни офис и складови помещения, които да отговарят на потребностите на дъщерните дружества на холдинга.

Алтерко АД

Предварителният договор е сключен на 3 февруари 2020 г., а окончателният трябва да бъде подписан до 16 март 2020 г. Данни за имота и неговия продавач ще бъдат оповестени след сключване на сделката. Сега е ясно само, че в сделката не участват заинтересовани лица.

„Алтерко Пропъртис“ ЕООД планира да финансира по-голяма част от цената на придобиване с банково финансиране, като към момента няма постигнати договорености с конкретна банка. В случай, че не договори изгодни условия за финансиране, дъщерното дружество разполагало с достатъчно собствени средства за финансиране на сделката.

„Алтерко“ АД планира увеличение на капитала с максимален размер 3 млн. акции и минимален 1 млн. акции. При емисионната цена от 3 лв. на ценна книга това прави между 3 и 9 млн. лв. Сегашните акции на дружеството са 15 млн. броя и може да достигнат 18 млн. броя.

Последната цена с акциите на дружеството е 3,9 лв. на акция и при 18 млн. акции това би била пазарна капитализация от 70,2 млн. лв.

Неодитираният отчет на „Алтерко“ АД за 2019 г. показва печалба от 4,5 млн. лв. след положителни разлики от продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа от 8,8 млн. лв. и обезценки на телекомуникационния бизнес в Азия за 3,9 млн. лв. Постъпленията от продажбата на инвестиции са 10,4 млн. лв., като бе изплатен дивидент от 2,7 млн. лв. или по 0,18 лв. на акция.

Важен за дружеството е консолидирания отчет, който трябва да бъде обявен до края на февруари 2020 г. В него влиза резултатът на дъщерното „Алтерко Роботикс“ ЕООД, което произвежда устройствата Shelly и MyKi. Компанията се похвали с рекордни продажби от 800 000 евро в т. нар. Черен петък.

Акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 58% в последните 12 месеца до 3,9 лв. за акция и 58,5 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,18 лв. на акция.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Търговията с 577 хил. дяла от Expat SOFIX се оказа теглене на 220 хил. дяла