IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESMA въвежда 6 месеца гратисен период за LEI кодовете

Идентификационният код е важен, тъй като позволява на фирмите да продължат да търгуват след влизането в сила на MiFID на 3 януари

17:08 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Регулаторите ще дадат на финансовите компании шест месеца допълнителен срок, в който да приложат промените, настъпващи с новата европейска регулация MiFID II, която се очаква да влезе в сила на 3 януари, съобщава Bloomberg.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) предложи гратисен период за изискването, че компаниите, които искат да търгуват с всяка от страните със седалище в Европейския съюз (ЕС), трябва да имат код, известен като идентификатор на юридическо лице (LEI код).

Идентификационният код е важен, тъй като позволява на фирмите да продължат да търгуват от влизането в сила на пазара на MiFID на 3 януари.

Това е сигнал, че регулаторите заемат по-мека позиция по отношение на широко разпространената директива "пазари на финансови инструменти", тъй като много фирми все още не са напълно подготвени за сеизмична промяна във всичко - от търговия до разпространение на изследвания.

По време на шестмесечния период инвестиционните посредници могат да търгуват с клиенти при условие, че преди да предоставят услуги фирмите трябва да притежават необходимата документация, за да кандидатстват за LEI код.

"Много фирми ще реагират с учудване на хода на ESMA, защото вече са изградили системи, които да отхвърлят сделки, които нямат LEI", коментира Джейк Грийн, партньор в адвокатска кантора Ashurst в Лондон.

"Това не е разходка в парка", казва той за Bloolmberg. "Много фирми всъщност ще намерят това за ненужно“, заявява той.

Много от 28-те държави-членки на ЕС все още се борят да въведат MiFID II в националните закони или подзаконови актове. Валдис Домбровскис, еврокомисарят за политиката в областта на финансовите услуги, заяви по-рано този месец, че финансовите пазари биха могли да бъдат изправени пред "смущения", причинени от изоставането им в прилагането на закона.

Холандия, Португалия и Испания са сред страните, които не са приключили с процеса, посочи Европейската комисия.

В България в началото на новата година се очаква приемането на второ гласуване на новия Закон за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), чрез който ще се въведат изискванията на Директивата относно пазарите на финансови инструменти (MiFID II).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още