Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Еврохолд" планира увеличение на капитала с 80 млн. лв.

Емисията ще е от 80 млн. нови привилегировани акции с емисионна цена 1.95 лв. всяка

"Еврохолд" планира увеличение на капитала с 80 млн. лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

"Еврохолд България" АД планира да увеличи капитала си с около 80 млн. лв. до близо 277 млн. лв. чрез емитирането на привилегировани акции, съобщават от дружеството. 

Набраните средства ще бъдат използвани за намаляване на задълженията на компанията, за подсилване на капиталовата позиция на дъщерния застрахователен холдинг - "Евроинс Иншурънс Груп" АД, както и в подкрепа на експанзията на групата.   

Еврохолд България АД
Увеличението на капитала на "Еврохолд" трябва да бъде одобрено от акционерите на извънредно общо събрание на 22 април, поканата за което вече е публикувана. Предложението е да се емитират близо 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 1,95 лв.

Новите привилегировани акции няма да дават право на глас в общото събрание на акционерите, но ще гарантират на притежателите им получаването на дивидент всяка година при следната схема: 6% от номиналната стойност на акция за първите пет години след вписването на емисията в Търговския регистър; 3% от номинала между шестата и десетата година; и 1% след десетата година от вписването.   

Увеличението на капитала на "Еврохолд" ще се счита за успешно, ако бъдат записани и изцяло платени поне 25,3% (20 млн.) от новите акции. При успех холдингът ще набере между 39 и 156 млн. лв. Всички детайли за емисията предстои да бъдат публикувани в проспекта за публично предлагане на ценните книжа. Мениджър ще е "Евро-Финанс" АД, един от най-големите инвестиционни посредници в България.

"Еврохолд България" реализира консолидирани оперативни приходи в размер на близо 1,3 млрд. лв. през 2018 г., рекорд в историята на компанията и ръст от 2,4% спрямо предходната година, показа наскоро публикуваният неодитиран консолидиран отчет на дружеството. Към края на 2018 г. консолидираните активи на групата са 1,4 млрд. лв., което е 5% увеличение в сравнение с 2017 г.

За последната година акциите на "Еврохолд България" са поскъпнали с 29,25% до 1,8 лв. През миналата година дружеството разпредели дивидент от 0,009 лв. за брой. 

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 месец
Теодор Минчев
Не се изненадвам, че на БФБ се случват странни неща. В крайна сметка, когато пазарът е толкова неликвиден, а интересът на индивидуалните и институционалните инвеститори клони към нула, едва ли можем да очакваме нещо друго. Сега обаче, ще разгледам някои от най-странните неща, които се случват на пода на БФБ напоследък.

Поскъпването на акциите на Еврохолд

Няма как първото странно нещо в списъка ми, да не е моментното поскъпване в акциите на Еврохолд с над 65% през тази седмица. Това се случи след новината, че Еврохолд планира да увеличи капитала си с около 80 млн. лв. до близо 277 млн. лв. чрез емитирането на привилегировани акции. Емисията се очаква да е с номинал 1 лев и емисионна стойност от 1.95 лева.

Новите акции, макар и без право на глас в общото събрание (на кой ли пък му трябва, ако се съди от тези празни зали на общите събрания) ще носят годишен дивидент от 6% от номинала за първите пет години след вписване на емисията в търговския регистър; 3% от номинала между шестата и десетата година; и 1% след десетата година от вписването.

Прочели-непрочели новината, някои инвеститори изкупиха обикновените акции на дружеството (които не носят посочения дивидент) до ниво от 2.89 лева за брой. Разбира се, акциите не успяха да се задържат при подобни неустойчиви нива и се върнаха до нива на търговия от 1.80 лева.

Въпреки връщането им, акциите на Еврохолд все още са един от най-добре представящите се компоненти на SOFIX с повишение за последната една година от над 20%, на фона на спад на индекса от 12.2% за последните 12 месеца.

Инвеститорите, гледащи към SOFIX биха решили, че търговията на БФБ е голям купон

Дивите движения при акциите на Еврохолд, се прехвърлиха и върху SOFIX. Индексът на сините ни чипове добави над 6% за момент през тази седмица, след което върна почти изцяло всичко спечелено на следващия ден. И докато това отстрани може да изглежда, като голяма волатилност, всъщност е резултат от несъвършенствата на индекса.

А при Първа инвестиционна банка всичко е спокойно...

Ако погледнете акциите на *** - но малко по-внимателно, ще видите, че последната дата, при която се е сключила сделка с книжата на банката е на 13-ти март... Справка с календара сочи, че това е било миналата сряда. При това говорим за "син чип" компонент на SOFIX!!!

Нещо повече, след като се посви малко спреда между офертите купува и продава, той е "само" около 2%.

За предлаганите количества пък, няма да говорим. Офертите купува са за 6 041 акции при цена от 3.58 лева, а тези продава - за 4 777 акции при средна цена от 3.84 лева. А сега въпрос с повишена трудност - къде ще отиде цената, ако се опитате да инвестирате, или пък да изтеглите 20 000 лева от позицията...

Явно никой не може да смята дивиденти...

Дружествата от групата на Стара планина холд издадоха тайната - какъв дивидент ще гласуват и най-вероятно ще разпределят през тази година. Отново нулева реакция на инвеститорите, въпреки дивидентна доходност от близо до 5% и налични обеми за търговия при някои от позициите, като например Хидравлични елементи и системи...

Направо да им се чуди човек на пенсионните фондове "къде спят", или какви инвестиционни възможности очакват в среда на рекордно ниска доходност по депозитите и инструментите с фиксиран доход. А да... - и инфлация от 3%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ
0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да се смееш ли, да ривеш ли
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Мили дами, писали статията. 80млн акции *1,95лв не са 80млн.лв.!!! Оправете си заглавието!

Още от Новини и анализи
"Елана Агрокредит" с 32% ръст на печалбата за първото тримесечие