IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес изпраща 2017 г. със загуба заради проблеми на основните пазари за износ

Разходите остават постоянни на фона на стопяващите се продажби, отчитат от дружеството

17:28 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фазерлес АД приключва 2017 г. със загуба от 191 хил. лв. заради условно постоянните разходи, разпределени върху малкия обем приходи от продажби, показва междинният финансов отчет, оповестен чрез БФБ-София.

Силистренското предприятие изнася около 85% от продукцията си в страните от Европейския съюз (ЕС) и извън тях. От началото на втората половина на 2016 г. дружеството отчита сериозни проблеми на голяма част от своите пазари.

Основни пазари на Фазерлес в Южна Европа са повлияни от задълбочаването на икономическата криза. Финансовата устойчивост на фирмите е негативно повлияна, а това води до свиване на пазарите и увеличаване на риска, посочва дружеството в доклада за дейността си.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Неустойчивата политическа ситуация в Турция, оказваща влияние и на икономиката, също нарушава дейността на много от клиентите на Фазерлес. Това оказа влияние и върху износа на предприятието. Военните действия в Близкия изток затвориха един от традиционните пазари на дружеството.

Силната зависимост от тази ситуацията е определяща за слабите резултати за периода. Нетните приходи от продажби се свиват с около 26% към 31 декември 2017 г. до 10,6 млн. лв.

Производителят на дървесно-влакнести плочи и комбинирани опаковки е обезпечил със суровина основното производство. Договорена е доставка на ел.енергия от свободния пазар.

Към 31 декември основен акционер във Фазерлес е Фазеринвест АД с 58,59% от капитала.

През последната една година акциите на дружеството поевтиняват с 20% при пазарна капитализация от 18,54 млн. лв.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още