IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГеоПост Франция стартира придобиването на миноритарен дял в Спиди

Французите планират да вземат до 25% от куриерската компания, която пък ще придобие дъщерните дружества на ГеоПост в България и Румъния

15:20 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГеоПост Франция стартира придобиването на миноритарен дял в Спиди

ГеоПост СА Франция придоби 11% от капитала на най-голямата българска куриерска компания - Спиди АД, за 12 милиона лева при пазарна капитализация на дружеството от 107 милиона лева, съобщи дружеството чрез БФБ.

До момента през борсата са преминали 12,8% от книжата на Спиди при средна цена от 24,07 лв. за брой – спад от 5,7% спрямо затварянето вчера. Последната сделка е на ниво от 25,50 лв. (-0,1%). Днес се сключиха и сделки с 25 800 права от увеличението на капитала на Спиди на стойност около 10 хил. лв. при цена от 0,40 лв. за брой (-22%).

Сделката е част от плановете на ГеоПост да придобие до 25% от капитала на Спиди АД, като част от стратегическа сделка в Балканския регион. Същевременно Спиди ще придобие дъщерните дружества на ГеоПост в България и Румъния и ще се фокусира върху развитието на куриерския и логистичен бизнеса в региона, и връзката му с Европейския пазар, припомнят от компанията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В момента е в ход увеличение на капитала на Спиди АД на стойност от 20,5 милиона лева, което заедно с инвестиционен заем ще финансира инвестиционна програма в размер на 32,4 милиона лева (средствата ще се използват за придобиване на двете дружества и за инвестициите в развитието им). Тази транзакция прави възможна реализацията на нова интензивна програма за развитие на Спиди АД в България и Европа, посочват от куриерската компания.

От началото на септември Спиди АД вече предлага доставки до всяка точка на Румъния по ценовата си тарифа за България. Подготвя се и специално предложение за електронните търговци опериращи на Европейския пазар и в частност за Германия с фокус за пратки до 2кг.

В резултат на развитието на нови логистични услуги за Европа клиентите на Спиди имат достъп до изгодни доставки на палети в рамките на 5 работни дни. Преди Нова година през мрежата си от собствени офиси и партньорската мрежа Speedy Parcel Shop (SPS) дружеството ще предложи специални по-ниски цени на всички клиенти, които предпочитат обслужване от и до офис.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още