IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН с временна забрана за търговото предложение за „ЧЕЗ Разпределение" и „ЧЕЗ Електро"

Офертата и за двете дружества е под последната пазарна цена към момента на обявяването ѝ

08:13 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е решила на свое заседание да издаде временна забрана за публикуване на търгово предложение от „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани” Б.В., Кралство Нидерландия, чийто непряк собственик е „Еврохолд България“, за закупуване чрез ИП „Евро-Финанс“ АД, гр. София, на 636 240 броя акции (33%) от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството.

Комисията е забранила временно и публикуването на търгово предложение от „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани” Б.В., Кралство Нидерландия, за закупуване чрез ИП „Евро-Финанс“ АД, гр. София, на 1650 броя акции (33%) от капитала на „ЧЕЗ Електро България“ АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството.

Припомняме, че новият собственик на 67% от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД предложи в началото на август търгова цена от 276,88 лв. за акция на дружеството, което беше под последната пазарна цена.

Офертата за „ЧЕЗ Електро“ е за малко над 26 хил. лева, което също е под последната пазарна цена преди обявяването на предложението.

В края на юли „Еврохолд България“ финализира сделката за операциите на „ЧЕЗ“ в България, като плати 355 млн. евро за 67-те процента от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България" и „ЧЕЗ Електро България", както и на 100% от капитала на „ЧЕЗ Трейд България", компанията за услуги „ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк на „ЧЕЗ“ в Орешец и  дружеството за производство на електроенергия от биомаса.

По закон новият мажоритарен акционер е длъжен да отправи търгово предложение след 14-дневен срок, но компанията го направи почти веднага.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още