IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Янков: Най-големите акционери в Меком не бяха допуснати да гласуват

Решенията са взети с кворум от едва 1,86% от представеният капитал, заявява във форума на Investor.bg управляващият съдружник в Експат Капитал АД

16:22 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никола Янков.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Никола Янков. Снимка: Личен архив

Най-големите акционери в Меком АД не са били допуснати да гласуват на общото събрание на акционерите в петък, 13 юли 2012 г., показва протоколът от общото събрание на акционерите. Формалният повод е, че са се явили в 13:05 ч., тоест 5 минути след началния час.

Мнението на Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал АД е публикувано тази сутрин в 10:53 ч. в темата за Меком АД в Коментари на Investor.bg. Експат капитал и негови клиенти са най-големите акционери в Меком АД, като не са допуснати до събранието. Дар Финанс ЕООД се е явило с 22,4 млн. акции (около 40% от капитала), а Експат капитал с 3,66 млн. акции, или 6,5%.

Ето и думите на Никола Янков, публикувани в 10:53 ч. под псевдонима nyankov. Че това е именно управляващият съдружник в Експат бе потвърдено за Investor.bg от офиса на компанията.

nyankov в 10:53 ч. днес:

Прегледайте внимателно протокола от общото събрание в петък, както и списъка на акционерите. Ще видите нещо, което аз лично не го бях виждал от края на 90-те години... Допуснатите до общото събрание акционери притежават общо 1'012'569 от 53'003'978 акции, или само 1,86% от акциите с право на глас, всичките лица свързани със Стефан Райчев. Останалите явили се на общото събрание акционери, притежаващи 29'731'511 акции, или 56.09% от капитала, не са допуснати до общото събрание. В обяснението за точка 1 от дневния ред има странен текст: "... в 13.05 часа в залата влязоха още акционери, представители или пълномощници на акционери. На същите бе обяснено, че регистрацията на акционерите, присъстващи на общото събрание, вече е приключила... поради което не могат да бъдат допуснати до участие и до гласуване за вземане на решения..." Nice, a? На всички акционери, освен на тези, контролирани от Райчев, им закъсняват часовниците... И това се случва на общо събрание на публично дружество.

С гласовете на Райчевите 1.86% са приети всички решения без нито един гласувал против. Най-важните решения в случая са освобождаването от отговорност на досегашния съвет на директорите и приемането на финансовите отчети за 2011. Нищо драматично не се е случило, но в случая начинът, по който (не) се случва, е по-важен.

В Меком може би предстоят серия от български номера, целта на които е да не се допусне новите акционери да сменят ръководството и да упражняват правата си. Това може да отнеме доста дълго време, особено като се има предвид, че евентуални съдебни дела ще се гледат на първа инстанция в Силистра...

По късно коментаторът bate Goiko споделя:

Интересно наистина как толкова много акционери са закъснели!?!?
Дори и дъщерята на Райчев.

nyankov отговаря в 11:10 ч. днес:
Трябва да има "закъснели" и от отбора на Райчев, иначе ще изглежда странно Не че 267'070-те акции на Галя Райчева имат значение в случая, след като решенията на втората дата на ОС могат да се вземат и с една акция.

Меком май се превръща в бинарна задача - или ще се оправят нещата и тогава акциите ще струват доста, или няма да се оправят, и тогава е възможно да не струват нищо. Няма средно положение. Ако сте оптимисти, значи трябва да купувате, а ако сте песимисти, значи трябва да продавате.

nyankov има общо 9 мнения във форума на Investor.bg.

На 12 юли 2012 г. в 15:09 ч. той пише:

Утре има втора дата на несъстоялото се поради липса на кворум редовно общо събрание на Меком от 29.06.2012. На 10.08.2012 има свикано извънредно общо събрание с няколко добавени точки в дневния ред, между които и смяна на съвета на директорите..

също на 12 юли 2012 г. пише че:
nyankov = Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал...

както и мнението в 14:53 ч.:

Който иска да участва по-сериозно в тази игра, може би трябва да внимава за резултатите от общото събрание на Меком утре, както и на извънредното такова свикано на 10-ти август... А също да следи информацията от борсата и ЦД кой си купи и кой продаде големите обеми тези дни.

Всичко друго си е малко като в казино - много тръпка и малко файда накрая... Не че тръпката е лошо нещо, де.

Тази сутрин Централен депозитар АД обяви, че Blubeard investments Limited е придобило близо 26% от Меком АД след сделките на 11 юли 2012 г. Най-голямата сделка от 11 юли 2012 г. бе за 19 630 210 акции, или 35% от капитала на дружеството. Общо през деня са изтъргувани 23 314 771 акции, или 41,6% от капитала.

Това че Blubeard investments Limited е придобило само 26%, означава, че 9% от голямата сделка, са придобити от други инвеститори. Тези 9% не са отишли в един купувач, тъй като Централен депозитар щеше да го обяви, след като по регламент съобщава за акционери, преминали граница, кратна на 5%.

Кое е Blubeard investments Limited?

Протокол от заседание на Съвета на директорите на Дару Кар АД, проведено на 14 октомври 2011 г. показва, че е решено фирма с името „Блубеард инвестмънтс лтд“ да придобие 10 000 акции при номинална стойност 500 лв. за сумата от 5 млн. лв.

Член на Съвета на директорите на Дару Кар АД е Бриго Христофоров Аспарухов, депутат от парламентарната група на Коалиция за България в 39-тото Народно събрание.

Според в. Капитал в своята автобиографична книга от 1998 г. "Опит за завръщане" Атанас Тилев споделя, че с Бриго Аспарухов са приятели от 13-годишни, а партньор и член на Съвета на директорите на Експат Капитал е Хари Тилев, син на Ананас Тилев.

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още