IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучерната схема за МСП с посока капиталовия пазар бе отворена

Още в началото на следващата година може да тръгне нова схема и по нея да бъдат отпуснати допълнителни петдесет ваучера, съобщи депутатът Делян Добрев

12:24 | 15.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовия пазар на малки и средни предприятия по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" бе официално открита днес.

Ваучерната схема за листване на БФБ привлича нови капиталови инвеститори, заяви Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, бивш министър на икономиката, в ефира  на Bloomberg TV Bulgaria.

“Ваучерната схема, с която ще се стимулират малки и средни предприятия за листване на БФБ, ще продължи през следващите няколко години, а сътресенията на капиталовите пазари се очаква да са краткотрайни”, смята той и напомни, че днес ще бъдат публикувани документите за кандидатстване за ваучерната програма.

Според него идеята ѝ е от оперативна програма "Иновации и конкурентспособност" с европейски фондове да бъдат финанисирани разходи по излизане на борсата до около 50 хил. лв, свързани с изготвяне на проспект, такси и комисиони."

По думите на Добрев две години се работи от възникването на идеята до днешния ден.

"Няколко месеца Европейската комисия беше убеждавана, че тази програма е полезна. Тя не само че я одобри, а започна да прилага този модел и в други държави. Ние отново сме иноватор, защото този модел позволява с малко средства от ЕС да се генерира ресурс от минимум 500 хил. лева", посочи депутатът.

Добрев обясни, че общият бюджет на ваучерната схема е 4 млн. лева, като се започва с малко по-малко от половината от сумата.

“Първата покана за набиране на предложение ще финансира около 30 IPO-та, след това те трябва да достигнат 80, което е амбициозна задача за нашия капитал. Опитахме се да се борим с факта, че нашият капиталов пазар е замиращ, съобщи народният представител и обясни, че българският капиталов пазар в момента се оценява на 8% от БВП. Проблемът за липсата на капиталов пазар у нас не е само, че липсват инвеститори. Няма и достатъчно компании. Тази програма се опитва да разбие този омагьосан кръг и да предостави възможност на нови компании да се листнат, което да привлече капиталовите инвеститори."

Делян Добрев е категоричен, че предварителният интерес към ваучерната схема е добър, а програмата е така направена, че самите инвестиционни посредници имат интерес от нея, въпреки че те не са бенефициенти на тези средства, а малките и средни предприятия. Той обяви, че ако схемата се развива успешно, има още 2,4 млн. лева, които ще бъдат отпуснати по същата схема.

Председателят на парламентарната енергийна комисия смята, че още в началото на следващата година може да се отвори новата схема и по нея да бъдат отпуснати допълнителни петдесет ваучера.

“Инвестиционният посредник ще получава ваучера при успех на IPO-тата. Мен са ме питали поне 3-4 компании. Надявам се програмата да е успешна, подчерта бивишият министър на икономиката. – Когато се одобрят документите, одобряването на ваучера трябва да става автоматично. Когато има проспект, инвеститорите могат да се ориентират какъв е потенциалът на компанията. Ако приемем, че в България по данни от НАП имаме 200 хиляди души потенциална средна класа, едва хиляда души от нея инвестират на капиталовия пазар."

Делян Добрев коментира намерението на мажоритарния собственик на “Свилоза” да отпише компанията от БФБ и прогнозира, че с ваучерната програма ще се предотвратят бъдещи излизания от капиталовия пазар, защото в „последните години се полагат усилия от страна на всички заинтересовани страни, както и промени в законодателството, които да насърчат пазара".

“Ваучерната схема е на стойност малко над 1,5 млн. лева, като се очаква тя да мобилизира допълнително 15 млн. лева”, каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от БТА. Той информира, че ваучерите са 30 и всеки е на стойност 50 хил. лева.

Документи могат да подават за срок от 24 месеца, като не само малки и средни фирми, но и микропредприятия могат да участват в схемата. Преди да кандидатстват, фирмите трябва да проведат процедура за избор на изпълнител с публична покана по реда на ПМС 160 от 1 юли от 2016 г., с която да изберат борсов посредник и да подпишат с него договор. Посредникът подготвя документите за листване на дружеството на борсата и се кандидатства в агенцията за малки и средни предприятия през ИСУН и така стартира процедурата.

Имат срок от девет месеца за набиране на капитала на борсата, като трябва да съберат поне 500 000 лева, за да бъде процедурата обявена за успешна и след приключването й борсовият посредник чрез МСП-то да си получи тези 50 хил. лева по линия на схемата. Документите на кандидатите ще се разглеждат на принципа - първи по време - първи по право. Оценката за допустимост ще е със срок от десет дни.

Според статистически данни 200 хил. души в България според доходите си формират средната класа, като от тях едва хиляда са индивидуалните инвеститори на БФБ. “Останалите си купуват апартамент, за да го отдават под наем, което е трудно ликвидна инвестиция, а доходността традиционно в България е около 2-3%“, заяви Добрев и цитира данни и за САЩ, където 54% от населението участва на капиталовия пазар. "В Европа числата са по-малки, но са стотици пъти по-високи от тези в България.”

Лъчезар Борисов съобщи, че целта на схемата е мобилизация на капиталовия пазар и търсене на синергия с останалите инструменти на финансовия инженеринг, а основна задача е подкрепа на МСП при достъпа им до финансиране. Той посочи данни от есенната макроикономическа прогноза, според която инвестициите в структурата на БВП ще имат растеж от 8,9% до края на 2018 година в реално изражение, а през 2019 г. се очаква 9,5% реален ръст на инвестициите в структурата на БВП.

“Икономическият растеж вече се движи от инвестициите, а не само от потреблението и износа", каза заместник-министърът. От гледна точка на финансиране към частния сектор се очаква 2018 г. да завърши със 7,5% реален растеж. Като се изключат домакинствата, през 2018 г. ръстът на кредитите към бизнеса се очаква да е 6,3%, а през 2019 г. да е 6,9%, а през 2020 г. - 7,4%, очаква заместник-министърът и цитира данни от анализ за 2017 г. на база на данни на НСИ, според който в България има 4,350 млрд. лева инвестиции от компании с мажоритарно чуждо участие и спрямо 2016 г. това е ръст от 9,55%.

По данни на ръководството на управляващия орган на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" досега над 1900 са бенефициентите и над 800 млн. лева са изплатени средства.

Повече по темата вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 5 години
Поредната далавера :) нищо няма да съживи тоя умрял пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
DarkStar
преди 5 години
мотивацията на една компания да стане публична трябва да е нейната визия, а не безплатна такса за регистрация.Ако собственика и иска да бъде публична, сумата от 50 хил. не би трябвало да е проблем. Че то банките отпускат по 50 хил. лв потребителски кредит срещу минимална лихва, стига да имаш заплата над 2 К на месец...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ceneto
преди 5 години
оу точно навреме, тамън се наинвестирахме в свилоза и сега се отварят нови възможности да подпомогнем непознати мажоритари на бфб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още