IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Варна ще заработи модерна лаборатория за оценка на морската околна среда

Проектът за опазването на Черно море е финансиран с 2,5 млн. евро от Норвегия

11:50 | 15.02.16 г.
Във Варна ще заработи модерна лаборатория за оценка на морската околна среда

Първата у нас международно сертифицирана лаборатория за оценка на морската околна среда ще бъде изградена във Варна. Тя ще се намира в Института по океанология (ИО) - БАН.

Това става възможно с реализацията на два свързани проекта за създаването на мобилна система за наблюдение на морската околна среда и бреговата ивица, заяви за в. „Черно море” доц. Васил Донев от секция „Океанска техника” към Института. 

Проектът е комплексен и се финансира с 2,5 млн. евро по програма на норвежкото правителство. 

Новата система ще включва наблюдение на състоянието на околната среда като замърсяване, разтворен кислород, влиянието на биологични видове върху качеството на водата, физическо замърсяване на бреговата ивица от човешка дейност.

За първи път ще бъдат извършени комплексни и системни изследвания на морската среда и то в дългосрочен план. Те ще обхващат не само крайбрежните и териториалните води, както ставаше досега, но и отдалечена зона, тоест максимално голяма площ от Черно море. Това ще става чрез монтирането на мобилни устройства върху няколко кораба, които изпълняват редовни рейсове.

Учените вече са получили съгласието на собствениците на "Лукойл" да бъдат използвани двата танкера, които доставят  суровина за бургаската рафинерия. Те се движат регулярно по най-оживеното плавателно трасе, което пресича Черно море.

Още едно ще бъде поставено на корабчето, което се движи между Бургас и остров Св. Анастасия - също силно рисков район. Други два стационарни апарата ще бъдат монтирани на закотвени буйове пред Варненския и Бургаския залив.

Досега подобни изследвания се извършваха епизодично при експедиции на Научно-изследователския кораб „Академик”.

Първоначално ще трябва да се натрупат данни, за което са нужни поне година-две, за да се получи по-представителна картина на екологичното състояние на Черно море.

Само за мобилната апаратура са предвидени 1,5 млн. евро. Веднъж доставена, тя става собственост на държавата и ще се стопанисва от Института.

Основен участник и координатор по двата проекта е Институтът по океанология, партньори са Басейнова дирекция – Варна и община Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още