IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът обеща да публикува концесионния договор за ски зоната в Банско

Юлиян Попов не се ангажира да реши окончателно спора, но ще събере на дискусия всички заинтересовани страни

13:09 | 26.03.13 г.
Екоминистърът обеща да публикува концесионния договор за ски зоната в Банско

Ще публикуваме концесионния договор с дружеството "Юлен" за ски зоната в Банско, както и други решения, свързани с казуса, за да може обществото да се запознае в детайли с дълбочината на проблемите. Това обеща служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов на пресконференция в рамките на инициативата "Ден на отворените врати", съобщи БТА.

Той посочи, че ще събере на дискусия различните страни, които имат интерес или много сериозна ангажираност с въпроса за разширяването на ски зоната в Пирин. По думите му случаят е изключително сложен и крайната цел би
трябвало да бъде развитие на устойчив туризъм.

Скоро ще започне работа новосформираният Обществен съвет, като проблемът с Пирин ще бъде един от основните обсъждани въпроси, каза Попов и допълни, че ако има доказано нарушение на закона от страна на концесионера, то трябва да бъде санкционирано.

В отговор на журналистически въпроси заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева потвърди, че бившият екоминистър Нона Караджова е подписала протокола с решението на Висшия екологичен експертен съвет, с което при определени условия се одобрява предложението на община Банско за разширяване на ски зоната в Пирин. Манева посочи, че общината вече е коригирала забележките на експертния съвет към МОСВ и отново е внесла предложението си в министерството.

„Докато Министерският съвет не се произнесе, такова решение няма, в момента процедурата е спряна, докато не се изяснят позициите на всички страни”, посочи заместник-министърът на екологията.

Запитан ще внесе ли предложението в МС, ако няма консенсус по въпроса в новосформирания Обществен съвет, министър Юлиян Попов каза, че липсата на консенсус може да е върху нещо много специфично.

“Не ми се иска да се придвижва документ, без да е ясна по-дългосрочната стратегия за развитие на този регион”, коментира той.

Миналата седмица Юлиян Попов заяви, че няма да реши окончателно спора за разширяването на ски зоната в Банско. Според него в основата на този проблем са несъвършенства, залегнали в първоначалния концесионен договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още