IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба разрешава частната жилищна собственост

Фидел Кастро обяви, че се оттегля от ръководството на комунистическата партия

14:03 | 19.04.11 г.
<p>Делегати слушат химна при откриването на партийния конгрес в Хавана на 16 април. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Делегати слушат химна при откриването на партийния конгрес в Хавана на 16 април. Снимка: Ройтерс

Куба обяви, че ще разреши на населението да купува и продава жилищата си за първи път от комунистическата революция през 1959 г., предаде BBC.

През последните 50 години кубинците имаха право само да оставят жилищата си в наследство на децата си или да ги разменят чрез сложна и често корумпирана система.

Решението беше взето по време на първия конгрес на управляващата Комунистическа партия от 14 години, който има за цел да вдъхне нов живот в системата.

Подробности относно това как ще се реализират продажбите на имоти засега не се предоставят.

Кубинският президент Раул Кастро предупреди, че няма да се допуска концентрацията на имоти.

По време на конгреса Кастро също обяви, че ключовите политически постове ще се заемат максимум два петгодишни мандата и обеща „системно подмладяване“ на правителството.

По думите му партийното лидерство се нуждае от подновяване и трябва да се подложи на самокритика.

Предложението е безпрецедентно за комунистическото управление в Куба. 

В коментар, публикуван от държавните медии, бившият президент Фидел Кастро подкрепя промяната.

Той пише, че има нужда от ново поколение, което да поправи грешките на миналото, за да е сигурно, че комунистическата система ще оцелее след сегашното поколение лидери.

Държавните медии пишат още, че членовете на партията са гласували също за ново ръководство на партията, но засега резултатите не се оповестяват.

Междувременно Фидел Кастро обяви, че се оттегля от ръководството на комунистическата партия. “Раул знаеше, че няма да приема никаква роля в партията“, посочва 84-годишния Кастро в коментар, публикуван от държавния сайт Cuba Debate и цитиран от Bloomberg.

Кастро започна да прехвърля контрола към брат си Раул през юли 2006 г., когато претърпя операция, а официално се оттегли от президентския пост през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още