Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ намекна за възможността да въведе отрицателни лихви

Британската икономика се представя по-добре от очакванията и засега регулаторът запази лихвата си непроменена

АЦБ намекна за възможността да въведе отрицателни лихви

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка (Bank of England) обяви, че запазва водещата си лихва на рекордно ниското равнище от 0,1 на сто и не променя размера на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 745 млрд. британски лири.

В същото време тя даде най-ясния сигнал, че може да помисли за намаляване на лихвените проценти под нулата за първи път в историята си, тъй като икономиката се готви за период на необичайна несигурност. Паундът се обезцени леко след решението. На фона на редица заплахи за перспективите, които се очертават, АЦБ ще започне „структуриран ангажимент“ с британските банкови регулатори за това как може да приложи отрицателни лихви. 

От банката заявиха, че британската икономика се представя по-добре от очакванията, но Комисията за парична политика е провела обсъждане на въпроса как биха били въведени отрицателни лихви, ако това се наложи.

Още по темата

Въпреки че централните банкери и преди това бяха заявявали, че разглеждат възможността за подобен ход, а гуверньорът Андрю Бейли не го изключи, сегашните коментари надхвърлят досегашните подготовки, коментира Bloomberg.

Запазвайки пакета си от стимули без промяна, от АЦБ посочиха още, че са готови да предприемат допълнителни мерки с оглед на несигурността около растящите нива на заразени с COVID-19, риска от по-висока безработица и шоковете около Brexit.

"Последните икономически данни от страната бяха малко по-силни от очакванията на Комисията през август, макар че предвид рисковете е неясно доколко те са показателни за бъдещото представяне на икономиката", заявиха от банката.

Комисията ще продължи да следи ситуацията отблизо и е готова да коригира паричната политика при необходимост.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели до най-ниското ниво от април