IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на фирмите в Китай нарасна за пръв път от три месеца насам

Облекчаването на мерките против Covid-19 спомогна на бизнесите в страната, въпреки че производителите все още да са изправени пред редица предизвикателства

10:59 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските компании прекъснаха тримесечната серия на спадове през юни, когато активността в секторите на производството и на услугите записа ръст след облекчаването на противоепидемичните мерки, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството е нараснал от 49,6 пункта през май до 50,2 пункта през юни, показва официалната статистика на статистическата служба на страната.

Границата от 50 пункта разделя ръста от понижението, като резултатът е бил малко под прогнозите на икономистите, анкетирани от медията, за ръст до 50,5 пункта.

Въпреки подобрението след облекчаването на противоепидемичните мерки, все още има силен насрещен вятър, предизвикан от охлаждащия се имотен пазар, свитото потребление и опасенията от последващи вълни на Covid-19.

"Днешните данни са окуражаващи, дори производството да бе леко потиснато и очакванията да бяха за подобрение, като се има предвид облекчаването на ограниченията", каза Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index.

Подиндексът на продукцията достигна 52,8 пункта, най-високото ниво от март 2021 г., докато новите поръчки също са се върнали към положителния тренд за пръв път от четири месеца насам, макар и със скромен ръст.

"Въпреки че производството е продължило да се възстановява този месец, 49,3% от компаниите са докладвали, че поръчките са били оскъдни", коментира Джу Хун, старши статист в китайското статистическо бюро. "Мекото пазарно търсене все още е основният проблем за производството", допълни Джу.

Друго проучване на Amcham China показа, че проблемите с веригите на доставки са се облекчили до известна степен през юни, като по-малко фирми отчитат прекъсвания заради Covid-19, но все още 98% от компаниите очакват негативни последици от пандемията върху бизнеса им.

Анализаторите очакват допълнително подобрение на икономическите условия през третото тримесечие, въпреки че целта от ръст на икономиката от 5,5% през тази година ще е трудна за постигане, освен ако страната не премахне политиката си за нулев брой новозаразени с коронавирус.

PMI индексът в сектора на услугите се е подобрил от 47,8 пункта през май до 54,7 пункта през юни.

Показателят за активността в строителството също е нараснал от 52,2 пункта до 56,6 пункта.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за секторите на производството и на услугите, е достигнал ниво от 54,1 пункта спрямо 48,4 пункта през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още