IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли вероятно ще е новият гуверньор на АЦБ

Британското правителство очевидно не иска да поема рискове и ще предложи дипломатичен банкер за мястото на Карни

09:32 | 20.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрю Бейли, предишен ръководител на финансовия надзор на Обединеното кралство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андрю Бейли, предишен ръководител на финансовия надзор на Обединеното кралство. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява не просто да прокара закона за Brexit преди Коледа, но и да бъде определен новият ръководител на Английската централна банка (АЦБ). Както съобщава Financial Times (FT), изборът е паднал върху Андрю Бейли, предишен ръководител на финансовия надзор на Обединеното кралство, любимец на букмейкърите и бивш заместник-управител. Очаква се назначението му да бъде обявено по-късно днес.

Бейли наследява Марк Карни, чийто договор изтича в края на януари. Канадецът поднови договора си два пъти заради несигурността около Brexit. Сега, когато изглежда, че твърдят Brexit е предотвратен, настъпи дългоочакваното време за предаване на щафетата.

За разлика от Карни, който беше изненадващо доведен от чужбина през 2012 г., Бейли е нещо като естествен наследник. Той прекара цялата си кариера в АЦБ. Съвсем наскоро беше ръководител на банковия надзор PRA в рамките на централната банка и един от заместниците на Карни, преди да се премести начело на британския финансов надзор FCA през 2016 година.

След напускането му се очакваше Бейли един ден да се завърне като управител. Но търсенето на наследник беше дълъг и сложен процес. Шансовете на Бейли сякаш намаляваха, след като FCA направи лошо впечатление при няколко финансови скандала през тази година. Бейли трябваше да признае публично свои грешки, имаше дори и искания за оставката му.

В последно време за фаворит бе смятанa Минуш Шафик. По-рано през тази седмица няколко медии писаха, че икономистката на Лондонското училище по икономика е начело на предпочитанията. Не на последно място, с назначаването на първата жена за ръководител на централната банка, правителството можеше да противодейства на критиките, че членовете на Борда на директорите на централната банка са само мъже. През последните дни обаче Шафик е била информирана, че вече не е в селекцията, предаде FT.

Бейли е дипломат

Една от причините за отпадането на Шафик е отношението ѝ към Brexit. Подобно на Карни, Шафик е твърд противник на излизането от ЕС. Канадецът многократно разгневи консервативното правителство, като предупреди за икономическите последици от Brexit. Очевидно Джонсън не иска да има отново подобно преживяване.

Бейли е по-дипломатичен. Като ръководител на финансовия надзор той винаги внимаваше да остане неутрален и да се концентрира върху оперативните предизвикателства на Brexit. В изказванията си той няколко пъти заяви, че регулирането на финансовия сектор ще стане по-гъвкаво след Brexit: ще бъде по-малко основано на правила и по-ориентирано към резултатите. Въпреки това, както АЦБ, така и FCA винаги са подчертавали, че ще продължат да разчитат на силна регулация.

Докторът по икономическа история е женен за професора по политология Шерил Шонхард-Бейли, която преподава в Лондонското училище по икономика. Имат две големи деца.

Новият управител поема задълженията си в трудно от икономическо естество време. Въпреки че след финансовата криза банките се подготвиха по-добре за всички възможни сътресения и засилиха капиталовата си база, подобно на всички централни банкери, Бейли ще се сблъска с проблема, че паричната политика изглежда е достигнала своя лимит предвид трайно ниските лихви. Освен това от години АЦБ изглежда е в примката на Brexit. Хаотичният Brexit може и да е предотвратен, но несигурността относно бъдещите отношения с ЕС и напрежението в британската икономика остават.

При всички случаи Бейли има важни качества за поста: Като ръководител на FCA той е свикнал с острите критики към себе си. Веднъж дори беше попитан във финансовата комисия на долната камара на парламента дали не е твърде мил с банкерите. „Не ставам сутрин, за да бъда обичан", отвърна хладнокръвно Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още