Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийската централна банка запази лихвите на ниво от 1%

Австралийският долар вече се намира на най-ниското си ниво от десетилетие насам

Австралийската централна банка запази лихвите на ниво от 1%

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка запази лихвите без промяна след последните понижения на лихви, които в комбинация с ескалирането на търговската война помогнаха за изтласкване на местния долар до най-ниското му ниво от десетилетие насам, съобщава Bloomberg.

Управителят на централната банка Филип Лоу и останалото ръководство на финансовата институция оставиха основната лихва на ниво от 1%, както се очакваше. На този фон австралийският долар е поевтинял с над 3% от юли насам, което е в помощ на износителите.

Още по темата

"Разумно е да се очаква, че в Австралия ще бъде необходим продължителен период на ниски лихви, за да се постигне напредък в намаляването на безработицата и да се постигне по-сигурен напредък към целта за инфлация", заяви губернаторът Лоу в изявление във вторник.

Управителят на централната банка каза още, че Бордът ще продължи да следи отблизо развитието на пазара на труда и ще облекчи допълнително паричната политика, ако е необходимо.

Икономиката в Австралия рязко се забави от средата на миналата година, тъй като домакинствата се борят с рекордно висока задлъжнялост и слаб повишаване на доходите. Централната банка понижи лихвите през юни и юли, като намаляване в два поредни месеца се случи за първи път от 2012 г. Зад решенията стоят желанието за стимулиране на потребителите и понижаване стойността на австралийския долар.

Австралийската централна банка намали прогнозата си за икономически растеж за тази година с 25 базисни пункта до 2,5% и потвърди отново очакванията си за растеж от 2,75% за следващата година.

Малко след публикуване на решението на централната банка австралийският долар поскъпва с 0,49% спрямо американския до 0,6789 долара. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април