IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обмисля номинацията на икономиста Сара Раскин за член на Фед

Лиза Кук от Michigan State University и Филип Джеферсън от Davidson College също се обсъждат за свободните места в Управителния съвет на банката

09:41 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сара Блум Раскин. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Сара Блум Раскин. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля да назначи икономиста Сара Блум Раскин за член на Федералния резерв. Лиза Кук от Michigan State University и Филип Джеферсън от Davidson College също се обсъждат за местата, които скоро ще се освободят във Фед, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни източници, запознати с въпроса.

Засега няма коментари от канцеларията на президента или от посочените лица. Раскин е била член на управителния съвет на Фед от 2010 до 2014 г. Тя се е отличавала с фокуса си върху въпроси като защитата на потребителите. Кук е работила по въпроси, свързани с етническото неравенство.

Номинацията на Раскин може да успокои прогресивните демократи, някои от които се противопоставиха на решението на Байдън през ноември да предложи втори мандат на председателя на Фед Джером Пауъл, републиканец, избран за първи път на позицията от бившия президент Доналд Тръмп. Те призоваха Фед да заеме по-строга позиция в регулирането на големите банки и по-смел подход при справянето с финансовите рискове, породени от изменението на климата.

В реч през септември 2009 г. Раскин обвини за финансовата криза „страстта към дерегулация, която маргинализира интересите на мнозина“, и заяви, че кризата е била „причинена от комбинация от алчност, слаба регулация и слабо прилагане".

Докато е била гуверньор на Фед от 2010 до 2014 г., Раскин е участвала активно в задкулисната работа по изготвянето на Закона за реформата и защитата на потребителите на Дод-Франк през 2010 г.

След като напусна поста, Раскин се е изказала за необходимостта Фед и другите регулатори да се заловят по-активно с нарастващите заплахи от свързани с климата събития като природни бедствия и горски пожари.

„Има възможност за изпреварващи, ранни и смели действия от страна на създателите на федералните икономически политики, които искат да избегнат катастрофата", пише Раскин в предговора на доклад от миналата година на Ceres Accelerator for Sustainable Markets, група за защита на климата.

Лиза Кук от Michigan State University

Сенатор Елизабет Уорън (демократ от Масачузетс) е сигнализирала на Белия дом, че би подкрепила Раскин или Ричард Кордрей, първият утвърден директор на Бюрото за финансова защита на потребителите, който също така е разглеждан за позиция във Фед.

Потенциалните номинации на Кук и Джеферсън, които са чернокожи, биха помогнали на Байдън да изпълни обещанието си да подобри разнообразието на върха на централната банка, която в 108-годишната си история е имала само трима чернокожи членове на борда, всичките мъже. Последният е бившият заместник-председател на Фед Роджър Фъргюсън, който напусна борда през 2006 г.

В седемместния управителен съвет на Фед има една свободна позиция и се очертават още две. Гуверньорът Рандал Куорлс заяви, че ще подаде оставка до края на месеца, а мандатът на заместник-председателя Ричард Кларида изтича следващия месец. Списъкът на Белия дом с кандидати за тези три места все още може да се промени, преди да бъде направено официално съобщение в началото на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още