IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Европа е твърде зависима от международните системи за разплащане

Повече от две трети от безкасовите плащания се извършват с чуждестранни карти

18:20 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Беноа Кьоре, един от членовете на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че Европа трябва да преодолее своята зависимост от международните доставчици на разплащателни услуги, но и че централната банка не трябва да се конкурира с инициативите на частния сектор, информира Ройтерс.

На конференция във вторник Кьоре заяви, че повече от две трети от безкасовите плащания се извършват с чуждестранни карти, тъй като голяма част от европейските доставчици са съсредоточени в една страна или конкретен регион, а това поставя еврозоната в неизгодно положение.

„Европа е изложена на риск да загуби своето икономическо предимство“, каза Кьоре и допълни: „Решенията основани конкретната страна нямат необходимия размер и мащаб, а националната фрагментация парализира конкуренцията и задушава иновациите на общоевропейско равнище.“

Секторът е доминиран от американски доставчици като Visa Inc. и MasterCard Inc. Amazon.com Inc. и Apple Inc. и онлайн доставчикът PayPal Holdings Inc. - всички базирани в САЩ, също усвоиха пазарен дял със съответните си схеми за плащане.

В момента ЕЦБ проучва възможността за въвеждане на цифрова валута, но това би имало още по-големи последствия за банките, като Кьоре изрази недоволството си от това, че институцията се опитва да се сравнява с играчите от частния сектор.

ЕЦБ наскоро въведе система за незабавни плащания, наречена TIPS. Тя е предназначена за извършване на транзакции между банките в региона, но кредиторите все още са скептични към присъединяването си към системата и досега тя не оказва значително влияние.

На същото събитие, новият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис заяви, че целта му е до края на 2021 г. е да бъде създадена общоевропейска система за мигновени плащания от всички части на блока.

„Дотогава всички в ЕС трябва да могат да извършват вътрешни и трансгранични операции с незабавни плащания и при всякакви ситуации“, каза той. „Банките от ЕС трябва да станат напълно достъпни за изпращане и получаване на незабавни плащания в целия ЕС.“

Разчитането на неевропейски доставчици на плащания е проблематично, добави Кьоре, тъй като блокът няма власт върху тях, а само ограничени надзорни правомощия.

Новите инициативи за цифрова валута, които се стремят да запълнят тази празнота, например предлаганите стейбълкойнс, също могат да бъдат проблематични, тъй като поради факта, че все още не са регламентирани от правото те създават правна несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още