Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в България остава на рекордно дъно

Младежката безработица през януари обаче продължава се повишава на месечна база

Безработицата в България остава на рекордно дъно

Снимка: pixabay.com

Безработицата в България се задържа на най-ниското си отбелязвано ниво досега и през януари – 4,8%, оставяйки без промяна спрямо предишния месец. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани днес.

На годишна база се вижда по-сериозно понижение, като през януари 2018 г. безработицата е била на равнище от 5,6%, или с 0,8 пр.п. по-висока. Безработните у нас през първия месец на годината са били общо 159 хил. души, или с цели 29 хил. души по-малко в сравнение с януари 2018 г.

Нивото на младежката безработица в страната обаче продължава да се ускорява, достигайки 11,8%. За сравнение, това е с 0,8 пр.п. повече от декември миналата година, но се запазва на същото ниво спрямо януари 2018 г. Общо 18 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през първия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също леко намалява на месечна база до ниво от 6,5% през януари при 6,6% през декември 2018 г. На годишна база обаче се отбелязва доста по-сериозно понижение – първия месец на 2018 г. тя е била на ниво от 7,2%. Безработните в региона през първия месец на годината са били общо 16,22 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там остава без промяна през януари спрямо предишния месец на ниво от 7,8%. На годишна база обаче отново се отчита намаление – с 0,8 пр.п. Така равнището на безработица в региона достига най-ниското си равнище от октомври 2018 г. Безработните в еврозоната са били общо 12,848 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през януари 2019 г. са били отчетени в Чехия (2,1%) и Германия (3,2%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (18,5% за ноември 2018 г.), Испания (14,1%) и Италия (10,5%).

На годишна база нивото на безработица през първия месец на годината е спаднало във всички страни членки освен Дания и Малта, където е останало без промяна. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 10,1% до 7,4%), Гърция (от 21,1% до 18,5% за ноември 2017/2018) и Испания (от 16,4% на 14,1%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
5
 
4
pif79 до: karadjata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има безработица (измерваща се в проценти) и заети (брой в абсолютна стойност). И двете са по-ниски от 2007 например, но не са пряко свързани. Така че фактът, че безработицата е рекордно ниска, безспорно е положителна новина, няма нужда да се гледа и на това негативно.
3
 
21
 
3
преди 1 година
Много ми е интересно, когато безработицата удари дъното и после започне да расте, дали ще го обясните с това, че българските емигранти започват да се връщат?
3
 
29
 
2
karadjata до: karadjata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Напълно възможно е като намалява (напуска и бяга в чужбина) населението на една страна да пада и безработицата, но това едва ли е повод за гордост.
3
 
32
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Интересно ми е колко ли са били работещите в частния сектор като брой хора не като процент, през 2007-2008 г. и колко са сега 2018г. Дали сега има повече работещи в частния сектор хора отколкото преди 10 години?????
Защото ако направим обосновано предположение, че от страната са се евакуирали за последните 10 години десетки хиляди хора, то дали сега работещите са повече като абсолютна бройка а не като процент от населението.

Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път